open-navfaktor-logo
search
Izbor najboljih
BiH će u petak dobiti nove sportske heroje
Bosna i Hercegovina će u petak (23. decembar) 22. put dobiti najboljeg sportistu i sportistkinju godine. 
22.12.2022. u 13:40
get url
text

Svečana ceremonija 22. Izbora najboljeg sportiste BiH u tradicionalnoj organizaciji Nezavisnih novina i Radio televizije BiH bit će održana u hotelu Holiday, a gladaoci će događaj moći pratiti u direktnom TV prijenosu na programu BHT1 od 20 sati.

Kao i ranijih godina nagrade će biti dodijeljene u 12 kategorija. U najužoj konkurenciji za najboljeg sportistu ove godine ostali su tekvandoista Nedžad Husić, fudbaler Nemanja Bilbija i košarkaš Džanan Musa.

Tri kandidatkinje za krunu najbolje sportistkinje BiH su odbojkašica Dajana Bošković, plivačica Lana Pudar i biciklistkinja Lejla Njemčević.

Odlukom stručnog žirija kojim ove godine predsjedava proslavljeni fudbaler Nikola Nikić, za nagradu najbolja ekipa konkurišu muška košarkaška reprezentacija BiH, ženska odbojkaška reprezentacija BiH i HŠK Zrinjski. U najužem izboru za  trenera godine našli su se Stevan Ljubičić, Goran Grahovac i Sergej Jakirović.

- Nakon velikih izazova prošle godine zbog epidemiološke situacije i virusa korona, ove godine se vraćamo manfestaciji uz prisustvo gledalaca. Organizacioni sastanci i sjednice žirija nisu više održavani online, što nam je u mnogome pomoglo da uživo razmijenimo mišljenja i donesemo kao i svih godina ranije jednoglasne odluke - rekao je Goran Karać, član žirija i urednik sportske redakcije Nezavisnih novina.

Bit će uručene nagrade i za najperspektivniju sportistkinju, najperspektivnijeg sportistu, za životno djelo, za fair-play i razvoj sporta. Nagrađeni će biti najbolji sportista za osobe s invaliditetom, kao i najbolja ekipu u sportu za invalide.

O dobitniku nagrade publike su odlučivali čitaoci Nezavisnih novina, glasanjem na portalu nezavisne.com, a izabrali su fudbalera Nemanju Bilbiju.

- Bila mi je čast da ove godine predsjedavam ovim žirijem. Vjerujem da će svi biti zadovoljni izborom najboljih. Imali smo težak zadatak, ali ponosan sam što su sve odluke kao i ranijih godina donesene su koncenzusom, što je takođe nastavak tradicije kada je u pitanju Izbor najboljeg sportiste BiH u organizaciji Nezavisnih novina i Radio televizije BiH - rekao je predsjednik žirija Nikola Nikić.

Partner Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji Nezavisnih novina i BHRT je Olimpijski komitet BiH, a snažnu poruku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.