open-navfaktor-logo
search
Ponzijeva šema
BiH izručila izraelskog Madoffa, optužen za prevaru tešku 150 miliona dolara
Izraelac optužen da je vodio Ponzijevu šemu od 150 miliona dolara izručen je iz Bosne i Hercegovine rano u nedjelju radi suđenja, zbog, kako se vjeruje, najgore takve prevare ikada izvedene u Izraelu, saopćila je policija i Izraelska uprava za vrijednosne papire.
25.12.2022. u 15:11
get url
text

Michael Ben-Ari, također poznat kao Michael Greenfeld, je američko-izraelski državljanin optužen za prevaru oko hiljadu investitora u SAD-u i Izraelu u 15-godišnjoj prevari. Izraelski mediji su Ben-Arija nazvali "izraelskim Madoffom", piše Times of Israel.

Izrael je uhapsio Ben-Arija u aprilu 2021. ali on je pobjegao iz zemlje na osnovu tuđeg pasoša nakon što je pušten u kućni pritvor pošto je položio garanciju od 625.000 dolara. On je uhapšen u Bosni i Hercegovini u julu, prenose izraelski mediji.

Bosanskohercegovački ministar pravde je navodno odobrio zahtjev za izručenje u petak, nakon što je lokalni sud odbio njegovu žalbu, a on će kasnije biti priveden na saslušanje u pritvoru, pišu izraelski mediji.

Ranije je rečeno da Agencija za hartije od vrijednosti također istražuje jednog od Ben-Arijevih prijatelja i investitora, Nahuma Eisenstadta, zbog sumnje da je Ben-Ariju dao svoj pasoš kako bi mu pomogao da pobjegne.

- Ovo je najveća Ponzijeva šema ikad izvedena u Izraelu, s gotovo cjelokupnom imovinom prokrijumčarenom u inozemstvo - rekao je svojevremeno advokat Eitan Erez, koji zastupa stotine žrtava.

Prema Ben-Arijevom profilu na njegovoj EGFE stranici, emigrirao je u Izrael iz SAD-a 1981. godine i bio na rukovodećim pozicijama u Bank Leumi i lancu supermarketa Supersol prije nego što je osnovao kompaniju EGFE (Ever Green Fields Enterprises) 1999. godine.

Ponzijeva šema obično nudi investitorima visoke prinose, ali radi koristeći novac novih investitora za plaćanje starijih.

Bernie Madoff, počinilac najveće privatne Ponzijeve šeme u historiji, umro je u američkom zatvoru 2021.

Sudski povjerenik vratio je više od 13 milijardi dolara od procijenjenih 17,5 milijardi koje su investitori uložili u Madoffovo poslovanje. U vrijeme Madoffovog hapšenja, lažni izvodi računa govorili su klijentima da posjeduju 60 milijardi dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.