open-navfaktor-logo
search
SP 2023.
BiH krenula pobjedom: Kako funkcioniraju kvalifikacije za Mundobasket?
U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. sudjeluju 32 evropske reprezentacije, a među njima je i selekcija Bosne i Hercegovine.
27.11.2021. u 08:29
get url
text

Zmajevi su smješteni u grupu F sa Litvanijom, Češkom i Bugarskom. Bh. tim u prvom kolu nadigrao je selekciju Češke rezultatom 97:90, a Litvanija je bila bolja od Bugarske rezultatom 89:69.

U drugom kolu (29. novembar 2021.) izabranici Vedrana Bosnića gostuju u Botevu kod Bugarske, a Litvanija će na noge Češkoj. Time će biti kompletiran prvi "prozor" kvalifikacija.

BiH u drugom "prozoru" (24. februar 2022.) dočekuje Litvaniju, a 27. februara 2022. godine gostuje kod trostrukog evropskog prvaka.

VEZANI TEKST - Fantastična treća četvrtina: Zmajevi preokretom u Skenderiji srušili Češku
 

Treći prozor zakazan je za juli, a Zmajevi 1. jula gostuju kod Češke, a 4. jula dočekuju Bugarsku. To je ujedno i kraj prve runde kvalifikacija, a po tri prvoplasirane selekcije iz svake grupe izborit će drugu rundu.

U drugoj rundi kvalifikacija naći će se ukupno 24 tima. Formirane će biti četiri nove grupe (I, J, K, L) sa po šest selekcija. Po tri prvoplasirane reprezentacije iz tih grupa igrat će na Svjetskom prvenstvu 2023.

Tri najbolja tima iz grupa F u kojoj su Zmajevi spojit će se s tri najbolje ekipe grupe E u kojoj igraju Mađarska, Francuska, Portugal i Crna Gora.

VEZANI TEKST - Bosnić: Motivirani smo, želimo dobiti svaki meč i ispuniti još jedan san
 

Svi bodove iz prvog kruga prenose se u drugi, a FIBA je ovim formatom osigurala da svaki meč u prvoj fazi kvalifikacija bude jednako važan.

Druga runda kvalifikacija planirana je za august i novembar 2022., te februar 2023. godine.

Svjetsko prvenstvo čiji domaćini su Japan, Indonezija i Filipini, igra se od 25. augusta do 10. septembra 2023. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.