open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski BKC
Bijenale umjetnosti minijature: Na jednom mjestu gotovo 400 jedinstvenih djela
Crtež, grafika, slikarstvo te skulptura i instalacija su četiri kategorije u kojima će se ravnopravno dodjeljivati nagrade
16.10.2019. u 21:09
get url
text

Jubilarno deseto Bijenale umjetnosti minijature (BUM) BiH bit će svečeno otvoreno u nedjelju uz učešće 134 autora sa 389 radova. Nakon otvaranja će biti uručene i nagrade za najbolje po izboru žirija, a posjetioci će u u galeriji Bosanskog kulturnog centra (BKC) Tuzla, koji je producent i organizator BUM-a, izložbu moći vidjeti do 20. novembra.

- Dodijelit ćemo i specijalna priznanja onima koji su dali poseban doprinos Bijenalu tokom svih godina postojanja. Također, s obzrom da je ovo jubilarna manifestacija, donijeli smo odluku da svi autori mogu konkurirati za sve nagrade, čak i za Grand prix, bez obzira na to jesu li bili u selekcionim komisijama ili žiriju. Jednostavno to je način da nagradimo sav njihov trud u ovih 20 godina - rekla je v. d. direktorica BKC TK Tuzla Mirela Ibrahimović Mehanović.

Crtež, grafika, slikarstvo te skulptura i instalacija su četiri kategorije u kojima će se ravnopravno dodjeljivati nagrade. najvažnija nagrada je Grand prix, a pored nje bit će dodijeljena nagrada Aleksandar Aco Adamović za umjetnički doprinos u afirmaciji i promociji minijature.

Inače, maksimalne dozvoljene dimenzije za radove iz kategorija crtež, grafika i slikarstvo iznose 10 x 10 centimetara, a ukoliko postoji paspartu 20 x 20 centimetara. Za radove iz kategorije skulptura i instalacija, dimenzije su 10x10x10 centimetara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.