open-navfaktor-logo
search
Divljenje zločincu
Bivši čelnik Hrvatske liječničke komore stopama Milanovića: I ja imam respekt prema Praljku
Nekadašnji predsjednik Hrvatske liječničke komore i zastupnik Mosta u Gradskoj skupštini Zagreba Trpimir Goluža razmišlja na sličan način kao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, barem kada su u pitanju "simpatije" prema presuđenim ratnim zločincima.
01.11.2021. u 15:21
get url
text

Tako je Goluža gostujući na N1 kazao kako ima rerspekt ratnom zločincu, generalu Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane Slobadanu Praljku.

- Što se tiče murala generala Praljka, po tom pitanju sam u potpunosti saglasan s predsjednikom Hrvatske koji je rekao da ima određeni respekt prema generalu Praljku. I ja osobno imam prema njemu respekt - izjavio je Goluža. 

Podsjetimo, Milanović je prije nekoliko dana kazao:

- Slobodan Praljak? Ja bih volio da vam srce otvore bošnjački političari, posebno iz SDA, da vam kažu ovo što govore meni. Ali nikad vam neće reći da ovi krvoloci iz RS-a, u koje, opet kažem, Dodik ne spada, nikad neće reći da je to isto.

Praljak je na kraju, umjesto da služi još nekoliko godina, sebi oduzeo život. Iako je bio u punoj snazi i ne tako star. Pa ja imam neki respekt prema tome.

VEZANI TEKST - Milanović o samoubistvu zločinca Praljka: Imam neki respekt prema tome

Praljak je pravomoćno osuđen u Haškom tribunalu za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija, konkretno za ubistvo, hotimično lišavanje života, progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju... kao i za učestovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu u Bosni i Hercegovini.

Nakon izricanja te presude 29. novembra 2017. godine u Hagu Praljak je izjavio da odbija presudu i iz protesta izvršio je samoubistvo ispijanjem otrova iz bočice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.