open-navfaktor-logo
search
Košarkaške reprezentativke
Blizanke Delić u dresu BiH: Ponekad i selektor Lojo ne zna ko je Nikolina, a ko Anđela
Anđela i Nikolina Delić, košarkaške reprezentativke Bosne i Hercegovine, dio su ekipe koja je fantastičnim rezultatom na proteklom Evropskom prvenstvu osvojila naciju i učinila ponosnim građane naše zemlje.
03.07.2021. u 21:08
get url
text
Nikolina i Anđela Delić
Nikolina i Anđela Delić

Sestre blizanke rođene u Vlasenici na parket su stupile sa 10 godina, a glavni "krivac" za to što su počele da se bave ovim sportom je njihov otac, koji je također košarkaš. Kako im je, kako obje kažu, košarka u genima i njihova starija sestra se bavila košarkom i upravo sa njom su i otišle na prvi trening.

U zajedničkom razgovoru za Faktor govorile su o utiscima sa EP, kako provode pauzu od terena, koliko im teško pada razdvojenost kada ne igraju zajedno, te kako ih saigračice i treneri raspoznaju.

- Zaista smo napravili historijski rezultati i jako smo ponosni na to, a kada je timski sport u pitanju, naravno da mi bez hemije koju imamo i ovako lijepe atmosfere ne bi ništa postigli. Svakako bih izdvojila našu Jonquel Jones koja je zaista podigla nivo kvaliteta naše igre - govori Nikolina Delić, dok su obje složne po pitanju najdražeg trenutka na EP:

- Najdraži trenutak na EP mi je kada smo pobijedili reprezentaciju Belgije i napravili veliko iznenađenje do kraja turnira - kaže Anđela a Nikolina dodaje da im je to bilo i prvo pojavljivanje na toj sceni, pa samo po sebi nosi posebnu emociju.

Narednih mjesec dana ove djevojke će provesti na zasluženom odmoru, a, kako kaže Anđela, to vrijeme će iskoristiti da nadoknade druženje sa dragim ljudima.

- Najprije ćemo uživati sa prijateljima i porodicom u našoj rodnoj Vlasenici. Poslije toga imamo planirano putovanje na more, a po povratku imamo želju da obiđemo još neka mjesta u BiH gdje su naši dragi ljud i- nastavlja Nikolina.

Obje imaju svoje košarkaške uzore. Za Anđelu to su Marco Belinelli i Dimitris Diamantidis, a za Nikolinu Manu Ginobili i Goran Dragić, koji su obojica ljevoruki kao i ona, tako da je njihove utakmice uvijek gledala s velikom ljubavlju.

Sestre Delić za isti klub su nastupale do svoje 22. godine i onda su im se putevi razišli. Anđela je u prošloj sezoni nosila dres bugarskog Beroa, a Nikolina slovenskih Ježica.

- Što se tiče sljedeće sezone, prije nekoliko dana sam produžila ugovor sa Ježicom. Slovenija mi je prelijepa zemlja, tamo sam upisala i višu školu i mislim da će se moj život tamo i razvijati - kaže Nikolina, dok njena sestra još uvijek nije potpisala ugovor, ali do kraja jula bi trebala odlučiti gdje nastavlja karijeru.

Kao blizanke jako su vezane jedna za drugu i, kako govore, ta veza se teško može objasniti nekome ko nema blizankinju. S godinama su počele i više da se razlikuju, a neko ko ih ne poznaje dobro, najčešće ih razlikuje po boji kose.

- Jako smo vezane i ta spona je prosto neobjašnjiva. Volimo da kažemo da smo mi jedna duša, a dva tijela. U početku nam je razdvajanje teško palo, ali vremenom smo se navikle. Prijatelji i saigračice nas raspoznaju prosto po izgledu, jer nas znaju dugo, a postoje i razlike kad se baš zagledate. Recimo, Nina ima oštrije crte lica i boja kose nam se razlikuje, ali i pored toga dešava se da nas ponekad i selektor Goran Lojo pomiješa, ali to nam ne smeta - kroz smijeh govori Anđela.

Obje su sretno zaljubljene i u ozbiljnim su vezama, tako da i udvarača, kako kaže Anđela, imaju u malom broju, jer svi znaju da imaju jače polovine. Vole da gledaju filmove i uživaju sa porodicom i prijateljima, jer im je to nešto neprocjenjivo.

- Slobodno vrijeme najradije provodimo upravo sa porodicom, momcima i prijateljima i to se bazira uglavnom na putovanjima i druženjima koja su uvijek ispunjena smijehom - kaže na kraju Anđela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.