open-navfaktor-logo
search
Uspješan debi Hadžibegića
Bljesnuo Krunić, blistao Dedić: BiH bez najvećih zvijezda pregazila Island i stigla do magične brojke
Jubilarnu stotu pobjedu u svojoj historiji fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je večeras protiv Islanda na stadionu Bilino polje pred blizu 10.000 navijača na startu kvalifikacija za EURO koje naredne godine organizira Njemačka.
23.03.2023. u 22:40
get url
text

Zmajevi su na startu grupe J pregazili goste s Islanda rezultatom 3:0.

BiH se suočila s mnogim problemima prije utakmice jer selektor Faruk Hadžibegić u svom debiju nije mogao računati na Miralema Pjanića, Muhameda Bešića, Seada Kolašinca, a pred sami start susreta stigla je informacija da je van troje zbog problema s leđima i Edin Džeko.

Kada nema starih ratnika rađaju se novi heroji. A heroji Bilinog polja, Bosne i Hercegovine večeras su definitivno Rade Krunić, dvostruki strijelac, Amar Dedić, novi dragulj na desnom beku i kreator najljepšeg trenutka na meču, Benjamin Tahirović, debitant koji je odlično pokrio vezni red...

Zmajevi su od samog starta tražili rupe u odbrani Islanda. U petoj i 10. minuti prijetio je Demirović, ali mreže su i dalje mirovale.

U 14. minuti Zmajevi su pronašli put do mreže. Dedić je prošao po desnoj strani, ubacio za Prevljaka čiji udarac je blokiran, a odbijenu loptu iza leđa golmana šalje Krunić za 1:0.

Start kakav su sigurno i priželjkivali svi u stručnom štabu selekcije BiH. Island ni poslije pogotka nije ozbiljnije prijetio Šehiću.

Na novi pogodak navijači na Bilinom polji čekali su do 44. minute. Slična akcija i slični akteri kao i kod vodećeg pogotka. Ponovo je po desnom boku probio Dedić i ubacio, a u šesnaestercu se sjajno snašao Krunić. Bilo je već ogromnih 2:0.

Četiri minute poslije moglo je biti 3:0, ali je topovski udarac Gazibegovića ispod prečke izvadio gostujući čuvar mreže.

Ogromnu prednost Zmajevi su odnijeli na pauzu, a u drugom poluvremenu strpljivo su čekali svoju priliku.

Jednu takvu dočekao je Amar Dedić u 63. minuti. Sjajno je pronašao prostor, premjestio loptu s desne na lijevu nogu i sa distance pogodio nebranjeni dio mreže. Dedić je zasluženo četiri minute poslije nagrađen ovacijama s tribina.

Nakon ubjedljivog vodstva, Hadžibegić je iskoristio pravo na svih pet izmjena. Teren su napustili Prevljak, Dedić, Hadžiahmetović, Demirović i Tahirović, a šansu su dobili Kodro, Hadžikadunić, Prcić, Bilbija i Cimirot. Do kraja se rezultat nije mijenjao.

{$galerijaFotografija}

Zmajevi u nedjelju gostuju u Bratislavi kod Slovačke.

Slovaci su večeras u Trnavi remizirali protiv Luksemburga rezultatom 0:0. Portugal je slavio protiv Lihtenštajna sa 4:0.

BiH - Island, 23.03.2023.
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.