open-navfaktor-logo
search
Uspjesi
Bosanski vojnici briljirali u Njemačkoj, o njima pisao i ugledni američki časopis
Mi činimo sve što možemo da ih testiramo, a bosanski vojnici rade odličan posao. Zaista sam impresioniran njima - kazao jedan od mentora, navodi časopis ”Stars&Stripes”
30.08.2019. u 21:02
get url
text

Pripadnici Oružanih snaga BiH - Centra za borbenu obuku iz sastava mehanizovanog vježbovnog bataljona, od 7. do 26. avgusta, učestvovali su  na međunarodnoj vježbi “Combined Resolve XII” u Njemačkoj.  Vježba je izvedena na poligonima Multinacionalnog centra za obuku u Hehenfelsu i Grafenveru. Jedinica je bila u sastavu OPFOR bataljona pomenutog centra i činila je dio od 5.000 vojnika iz 21 države.  

U sklopu vježbe bh. jedinica postigla je zapažene rezultate, a ocjenjivački timovi dali su više nego pozitivne ocjene. Jedinica je, naime, stavljena u izuzetno izazovne situacije o čemu je pisano i u vojnim časopisima oružanih snaga SAD ”Stars&Stripes”.

Prema scenariju vježbe oko 30 pripadnika suprostavljenih snaga, koje su predstavljali američki vojnici i pripadnici OS BIH, čekali su da savezničke snage odu iz sela prije nego što su oteli autobus i likvidirali gradsko rukovodstvo, a zarobljene civile koristili kao ljudski štit. Dok su pucali na vojne policajce koji su se približavali, neprijateljski vojnici su se popeli na oklopne transportere američkih vojnika i počeli da ubacuju granate unutra. Neprijatelj je blokirao većinu američkih vojnika u centru grada i tražio artiljerijski udar koji ih je dokrajčio.

- Mi otežavamo situaciju vojnicima - rekao je Herbert, jedan od mentora na vježbi.

Zatim je dodao:

- Mi činimo sve što možemo da ih testiramo, a bosanski vojnici rade odličan posao. Zaista sam impresioniran njima - navodi časopis ”Stars&Stripes”.

{$galerijaFotografija}

Pripadnik OS BiH Eldin Hrapović komandir voda na CR XII je izjavio da je bh. tim definitivno osvjetlao obraz Oružanih snaga BiH.

- Uspješno smo izvršili jednu od najsloženijih misija koja je u najvećoj mjeri doprinijela ostvarenju misije cjelokupnih OPFOR snaga. Mnogo toga sam naučio iz odnosa prema civilima angažovanih u vježbi koji nikome nisu bili naklonjeni. Njihovo povjerenje smo morali steći svojim postupcima, što se u kasnijim operacijama pokazalo od krucijalnog značaja. Stečeno znanje ćemo iskoristiti da na što bolji način pripremimo i obučimo vojnike OS BiH, kako bi izvršavali misije po cijelom svijetu - kazao je on. 

Pripreme za vježbu izvedene su na poligonu Manjača gdje je jedinica izvodila aktivnosti u sastavu predviđenom za učešće na vježbi.

Bh. vojnici u Njemačkoj
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.