Oni su apel uputili predsjednicima države, Skupštine i Vlade, čelnicima parlamentarnih stranaka, čelnim ljudima crnogorskih institucija i svima koji sudjeluju u kreiranju javnog mnijenja u Crnoj Gori, prenosi RTCG.

Iz Bošnjačkog savjeta su izrazili zabrinutost zbog svega što se proteklih mjeseci događa u Crnoj Gori.

 Prema njihovim riječima, postoji opasnost urušavanja multietničkih i multikonfesionalnih temelja crnogorskog društva, zasnovanih na vrijednostima antifašizma, slobode, europskih vrijednosti i građanske jednakosti.

- Razlog za zabrinutost leži u činjenici da je u posljednje vrijeme sve učestalije targetiranje manjinskih naroda, naročito Bošnjaka i njihovih predstavnika, kojima se na posredan ili neposredan način urušavaju Ustavom garantirane slobode i prava - rekli su iz Bošnjačkog savjeta.

 Umjesto najavljene podrške manjinskim narodima, kako su istakli, Bošnjaci su proteklih mjeseci, suočeni sa marginalizacijom, zastrašivanjem i sve snažnijim pritiskom etnonacionalizma i šovinizma.

- Duboko vjerujemo da svaki takav pokušaj udaljava Crnu Goru od europskog sustava vrijednosti i društva suživota, međuvjerske i međunacionalne tolerancije - ističu iz Bošnjačkog savjeta.

Kažu kako očekuju jasnu i nedvosmislenu osudu stavova i pokušaja relativizacije genocida u Srebrenici.

Kako su naveli, svako negiranje genocida i pozivanje na glasače nedopustivo nameće kolektivnu krivicu i udaljava crnogorsko društvo od trajnog mira i europske budućnosti.

- Uvjereni smo da ćete svojim autoritetom i ponašanjem učiniti sve, da prestane podrivanje dostignutih modela suživota i da ćemo i u narednom periodu svi zajednički raditi na jačanju onih vrijednosti koje su Crnu Goru, s pravom definirali kao državu – suživota različitosti - naglasili su iz Bošnjačkog savjeta.