open-navfaktor-logo
search
Nema kvoruma
Čelik obrazložio zašto skupštinska većina u KS nije došla na sjednicu
Zastupnici nove skupštinske većine nisu došli na sjednicu kao ni pojedini iz opozicionih stranaka
08.01.2020. u 09:46
get url
text

Nakon pokušaja održavanja sjednice Skupštine Kantona Sarajevo koja je otkazana zbog nedostatka kvoruma novinarima se danas obratio Mirza Čelik, novoizabrani predsjedavajući Skupštine KS, i Mahir Dević, zastupnik Stranke demokratske akcije.

Zastupnici nove skupštinske većine nisu došli na sjednicu kao ni pojedini iz opozicionih stranaka.

Šta će se dalje dešavati novinarima je govorio i Čelik.

Kazao je kako je dolaskom u sale gdje se održava sjednica Skupštine KS zatekao Danijelu Kristić koja je sjedila na stolici predsjedavajućeg.

- Tražio sam od Kristić da sjedne na stolicu na kojoj je sjedila kao dopredsjedavajuća kako bismo počeli sa 19. radnom sjednicom. Pozvao sam parlamentarnu većinu iz više razloga da napustimo sjednicu i na današnjoj sjednici nećemo prisustvovati. Oni mogu samo otvoriti sjednicu i zaključiti je jer nemaju kvoruma za održavanje sjednice – kazao je Čelik.

Istakao je da pečata još nema.

- Pečat još nije vraćen, i dalje taj neko od zastupnika drži pečat na jedan način koji nije u skladu sa Zakonom o pečatima, niti sa Poslovnikom. Zna se ko treba imati pečat kod sebe, sekretar i šef Kabineta predsjedavajućeg. Mi imamo nekoliko akata koje treba da uputimo na objavu u Službene novine. Čuli ste da kažu da nasilno pokušavamo da uđemo u kabinet predsjedavajućeg, da nasilno, vjerovatno i danas, pokušavamo da održimo sjednicu. Moramo biti svjedoci da niko nije pokušao to učiniti nasilno. Imenovana je komisija koja bi trebala da popiše sve što se nalazi u Kabinetu predsjedavajućeg i njih četvero koji su sjedili u kabinetu, nisu to dozvolili. Čak su i u nekoliko navrata i sekretara i mene su bukvalno istjerali iz Kabineta predsjedavajućeg i nisu mi dozvolili obavljanje radnih zadataka koje mi je Skupština povjerila – kazao je Čelik.

Istakao je da mu je rečeno kako će protv njega biti podnesena krivična prijava za lažno predstavljanje.

- Ako je lažno predstavljanje 18 zastupnika koji su glasali i Klub Bošnjaka koji je glasao za mene da budem u rukovodstvu Skupštine i Skupština je izglasala zaključkom da sam ja predsjedavajući. Pojedini zastupnici nas nazivaju bandom, a ni u etičkom kodeksu i u bilo kojem ponašanju zastupnika, ne bi trebali da imamo takav riječnik. Ovo nije ulica, ovo je institucija – naveo je Čelik.

Kazao je kako je Kanton Sarajevo broj jedan u svemu u BiH.

- Nadam se da će tako i ostati. Da će ovi nelegalisti konačno prihvatiti da nisu dio vlasti i da trebaju da daju ono što pripada novoj parlamentarnoj većini – istakao je Čelik.

Čelik je kazao da 35 zastupnika čini Skupštinu.

- 51 posto je 18 zastupnika u Skupštini KS i oni po Ustavu i po svim zakonima mogu donositi bilo koje akte. 18 zastupnika nazivati pogrdnim imenima nije dostojanstveno bilo kome – istakao je.

Kazao je da će se tek po povratku pečata stvari vratiti na stari kolosijek. 

- Nije do mene, ja nisam nasilnik, niti se pokušavam nasilno ponašati da idem otimati pečat. Svi znamo da se on nalazi u Kabinetu predsjedavajućeg, ali to nije moj posao. Ja predstavljam Kanton Sarajevo kako u zemlji tako i u inostranstvu. Ne možemo prisustvovati sjednici bez pečata, jer bez toga nema rada Supštine, nema donošenja akata - kazao je Čelik.

Novinarima se obratio i Mahir Dević, zastupnik (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo.

- Mislim da je ovo neviđena situacija da neko sebi da za pravo da uzurpira pečat Kantona Sarajevo i proglasi zaštitnikom tog pečata. Nadležne institucije će zaista morati riješiti ovo pitanje pečata. Mi jednostavno ne možemo raditi. Ako mi kao Skupština i parlamentarna većina donesemo akte na koje neko bira koje će opečatiti a koje neće, onda je to jedno samovlašće. Dok se to pitanje ne razriješi, ne možemo raditi. Nama je žao što se to naravno dešava. Ako ne budemo imali kod sekretara pečat, da se mogu ovjeriti akti koji se donose, mi ne možemo učestvovati u radu. Ne možemo doći u situaciju da održimo sjednicu Skupštine KS i onda neko neće da nam ovjeri odluke koje smo donijeli, kao što je sada slučaj - rekao je Dević.

Prokomentirao je i ulogu Danijele Kristić u Skupštini Kantona Sarajevo. 

- Pazite, oni su održali jedan sastanak gdje je njih troje donijelo odluku da je Kristić predsjedavajuća i da o tome obavijesti Skupštinu, oni nisu obavijestili Skupštinu, što je Poslovnikom propisano. Poslan je jedan cirkularni mail kojim su obavijestili zastupnike. Na Skupštini KS je izabran Mirza Čelik za predsjedavajućeg i ta odluka se može promijeniti na dva načina. Jedan način je da je promijeni Skupština ili da je eventualno poništi Ustavni sud, ali ne možemo uzimati zakon u svoje ruke. Nadam se kako će se smoći snage da se ova situacija prevaziđe u narednom periodu - rekao je Dević. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.