open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Čerkez o Dodikovim ocjenama: Vlada FBiH je prva počela provoditi mjere u BiH
Pomoćnik ministra zdravstva u Vladi FBiH Goran Čerkez je kazao da ocjene člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o mjerama Vlade FBiH, u odnosu na mjere Vlade RS, nisu utemeljene u činjenicama.
26.03.2020. u 22:02
get url
text

- Ja u političke priče ne želim uopšte da se uplićem i da komentiram. Reći ću vam samo jednu stvar. Kad smo mi dobili informacije iz Wuhana i kada smo javili kolegama iz RS-a, oni nisu ni započinjali cijeli proces. Kad smo stavili kompaniju iz Kine pod samonadzor, oni nisu bili u tom procesu. To je nebitno sada, takmičenja u tom smislu su nebitna, mislim da je bitno da mi dobro sarađujemo sa Ministarstvom zdravlja RS-a, da mi provodimo mjere i sve naše informacije i mjere bile su podnesene i Ministarstvu civilnih poslova, koje je razmjenjivalo sve te informacije – kazao je Čerkez za Dnevnik Nove BH.

Između ostalog, dodaje da Federalna vlada prva dala preporuku o razmatranju zatvaranja granice, još tokom februara mjeseca. Govoreći o koordinaciji između različitih kantona i razuđenih ustanova, Čerkez kaže da su stalno na vezi.

- Mi imamo grupu koja je na jednoj informacionoj platformi, na Viberu, gdje su svi direktori zdravstvenih institucija, i iz svih kantonalnih zavoda za javno zdravlje, ima već dva mjeseca. Gdje su svi zaposlenici, epidemiolozi, važniji ljudi na drugoj grupi; gdje su laboratorije na trećoj grupi. Ako nismo mi uvezani, ja vas pitam ko je uvezan – izjavio je Čerkez.

Na pitanje o broju testiranja i zašto je on samo na 520, Čerkez odgovara da se taj broj neprestano povećava, te da se ušlo o u fazu kada se može očekivati mnogo veći rast.

- Zašto se povećavaju?Zato što upravo ulazimo u faze u kojima će biti potrebno sve više i više testiranja. Dakle, ne možete vi kada je početak same pandemije, kada smo čekali slučajeve iz vana, ne možete ganjati ljude po ulicama, koji su zdravi i pravi, da ih testirate. Dakle, moraju postojati indikacije, testira se na osnovu definicije slučaja, epidemiološka veza, medicinska simptomatologija. I to je kako se testira. Možemo mi danas cijelo stanovništvo testirati da svi budu zdravi, a sutra da se razbole. Kod testiranja se vrlo jasno zna procedura – zaključio je Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.