open-navfaktor-logo
search
Bivši selektor BiH
Ćiro otkrio koliko je zarađivao u Švicarskoj i kojim automobilom je zadivio javnost u Zürichu
Bivši selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Ćiro Blažević jedno je od najvećih trenerskih imena koje je sjedilo i na klupi švicarske selekcije, koju danas predvodi još jedan Bosanac Vladimir Petković.
06.10.2020. u 10:03
get url
text

Osim rodne mu BiH i Švicarske legendarni trener je predvodio Hrvatsku, s kojom je osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, a radio je i kao selektor Kine i Irana.

Ipak, iz vremena kada je kao trener bio više posvećen klupskom fudbalu, pamti se Ćirin rad u švicarskim timovima.

Dvije godine nakon što je sa Sionom osvojio nacionalni kup te nakon preuzimanja jednog od najboljeg švicarskog tima Lausanne Sporta, istovremeno je obavljao i funkciju selektora ove alpske zemlje, ali je na njoj proveo svega 39 dana.

Prisjetio se legendarni trener i plaće koju je primao u to vrijeme, a opisao ju je u svom stilu...

- U to vrijeme – top! Mjesečna plaća iznosila je 20.000 švicarskih franaka. No, nisam imao ugovor, kao što ga nisam imao nigdje. Ni u Rijeci, gdje me predsjednik Smolčić bio uvrijedio nazvavši me švercerom. Zbog toga nisam želio potpisati ugovor s njima, a da sam ga potpisao s Rijekom, ne bih mogao postati trener Dinama - kazao je Blažević za Večernji list.

Miroslav Blažević u Švicarskoj je u kontinuitetu od 1963. godine, kada je kao igrač pojačao Sion (i s njim 1965. osvojio Kup), do 1979. godine živio u Švicarskoj.

Claude Trujan, pokojni predsjednik Lausanne, nagovorio ga je da preuzme selekciju Švicarske.

- Kada sam preuzimao njihovu reprezentaciju, obratio mi se riječima: "Ja vas puštam, ali imam uvjet: morate doći u Zürich u "jaguaru" koji ću vam pokloniti!" Uzeo ga je iz izloga, "jaguara" kabriolet od 12-cilindara, tako lijepoga da su se ljudi u Zürichu skupili oko njega kad sam se dovezao u njemu – prisjetio se Blažević.

Na kraju treba naglasiti da je klupu reprezentacije Švicarske napustio upravo nakon što je Trujan stavio "veto" na njegovu poziciju u nacionalnoj selekciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.