open-navfaktor-logo
search
Konsultacije u OHR-u
Čolo: Protiv smo mijenjanja zakona u izborno vrijeme, Schmidt ne treba nametati ono što nije standard i u njegovoj zemlji
Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) bili su danas na sastanku u zgradi Ureda visokog predstavnika.
31.08.2022. u 16:53
get url
text

Radi se o nastavku konsultacija s predstavnicima stranaka u vezi s nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH i izmjenama Ustava FBiH.

U delegaciji SDA na sastanku u OHR-u su bili Halid Genjac, generalni sekretar SDA i zastupnik te stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, te Alma Čolo, također zastupnica SDA u bh. Parlamentu koja je učestvovala i u ranijim razgovorima stranaka o izmjenama Ustava i Izbornog zakona i bila je predsjedavajuća parlamentarne Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva.

Čolo je nakon sastanka kazala da iz pravnog tima OHR-a nisu ništa konkretno nudili, već da je "to bio folow up prethodnog sastanka od 27. jula, da vide kakvo je njihovo mišljenje da li bi visoki predstavnik trebao da nameće izmjene Izbornog zakona".

Kazala je da nije nuđeno bilo kakvo rješenje, niti pisano, niti im je usmeno bilo šta predočeno.

- Mi smo iznijeli svoje stavove, rekli smo da smatramo da nije dobro mijenjati Izborni zakon prije izbora i da je to protivno demokratskim standardima, protivno je mišljenju Venecijanske komisije i može samo zaoštriti izbornu kampanju. Ukoliko buide trebalo nešto mijenjati, briselski dogovor je jasno precizirao da to bude nakon 2. oktobra i mi smo spremni tada učestvovati sa svim političkim akterima koji budu izabrani da dolazimo do odgovarajućih rješenja, ali samo u pravcu poštivanja evropskih i demokratskih standarda - kazala je Čolo.

Na pitanje novinara da li je stekla dojam da će visoki predstavnik ići sa nametanjem rješenja prije izbora, kazala je kako "visoki predstavnik, nažalost, nije tu, da je na Bledu i vodi političke razgovore na višim nivoima, te da će vjerovatno kada se vrati imati konkretizovane stavove".

- Nisam stekla dojam da će se ići u nametanje prije izbora. Mislim da njegov ured želi da sasluša sve političke aktere, da vidi šta mi mislimo da li je to dobro da uradi sada ili poslije izbora u oktobru ili da to prepusti pobjednicima izbora poslije izbora u oktobru - kazala je Čolo.

Između ostalog, kazala je i da ne vjeruje da bi Schmidt mogao nametnuti nešto što nije u skladu s Evropskom konvencijom, demokratskim standardima i što se primjenjuje i u njegovoj zemlji.

Kazala je i da iz SDA na ovom sastanku nisu nudili bilo kakva rješenja.

- Mi smo dugo razgovarali u Neumu i vidjeli pozicije na kojima stoje pojedine političke partije. Sve što ide u prtavcu presuda Suda iz strazbura mi smo i ranije predlagali i mislimo da je to najvažnije. Ovo što HDZ želi kod izbora Doma naroda, ovo njihovo "legitimno političko predstavljanje", koji oni podrazumijevaju na način koji je protivan političkoj teoriji - legitimno političko predstavljanje je da vi predstavljate građane koji glasaju za vas, a ne da predstavljate Hrvate. Ako u Federaciji svi građani glasaju za dva člana Predsjedništva, onda su oni legitimni predstavnici svih građana Federacije.Tako da mi nemamo šta da nudimo prijedloge naše za neka nedemokratska rješenja koja predlaže HDZ - istaknula je Čolo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.