open-navfaktor-logo
search
Izborna reforma
Čović govorio šta dalje nakon neuspjelih pregovora, Izetbegovića optužio da blokira sve u FBiH
Tokom posljednjih pregovora stranaka o izbornoj reformi dogovoren je način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH te način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Postoji mogućnost da se na tragu dogovorenog pokrene parlamentarna procedura za izmjene Izbornog zakona, za šta treba natpolovična većina.
22.03.2022. u 13:47
get url
text
Dragan Čović

Ovo je danas rekao Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH, koji je učestvovao u pregovorima.

Ponovio je svoj stav da nema pravnih uvjeta za organiziranje izbora.

VEZANI TEKST - Nema razloga da se ne raspišu Opći izbori, to je pravna, a ne politička odluka

Na pitanje šta dalje nakon neuspjelih pregovora, Čović je odgovorio da će do petka imati razgovore s predstavnicima bošnjačkog i srpskog naroda i međunarodne zajednice, te da će razgovarati da vide da li su u stanju nešto od dogovorenog izvući i staviti u proceduru.

- Ovih dana, do petka, imat ćemo pet-šest razgovora s predstavnicima bošnjačkog i srpskog naroda, međunarodne zajednice, u krugu HDZ-a, HNS-a, da vidimo je li to racionalno. Ako je racionalno, nije problem da trošimo još 24 sata dnevno da do toga dođemo – rekao je Čović tokom redovnog susreta s novinarima.

On je najavio da će u petak biti sjednice predsjedništva HDZ-a i HNS-a na kojima će odlučivati kako se dalje ponašati.

Čović je rekao da su, kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, uvjetno prihvatili da pričaju o modelu elektora. Kazao je i da elektorski izbor članova Predsjedništva BiH nije prijedlog HDZ-a, ali su rekli da ga uvjetno mogu prihvatiti kao paket.

VEZANI TEKST - Čović opet prijeti novom teritorijalnom organizacijom BiH

Na konstataciju novinara da je lider SDA Bakir Izetbegović kazao da je SDA pristala na startni paket od stotinu elektorskih bodova, a da je HDZ BiH tražio 200, Čović je odgovorio da je to laž.

- Dobili ste model od 300 elektorskih bodova i nije postojao nijedan drugi paket na tabli – dodao je Čović.

Govoreći o Domu naroda, Čović je rekao da je većina prihvatila model izbora delegata, a riječ je o formiranju ad hoc kluba nakon izbornog procesa koji bi bio sačinjen od Hrvata i koji bi izabrao 17 predstavnika u Dom naroda, a isto bi vrijedilo i za druge.

- Svaki Hrvat koji se izabere u Sarajevu, Goraždu, Tuzli, svi čine ad hoc klub. To je stavljeno na sto kao kompromis svih nas, u načelu je prihvaćeno, s tim da je uvjetovano drugim elementima, uvjetovalo se redukcijom ovlasti Doma naroda – rekao je Čović iznijevši neslaganje s tim i istakavši da Dom naroda mora ostati zakonodavno tijelo.

On je optužio Bakira Izetbegovića da on blokira sve u Federaciji BiH.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Pod najtežim historijskim okolnostima Bošnjaci nisu pristajali na ultimatum

Na pitanje novinara da li bi se, da je na mjestu Izetbegovića, borio da niko ne blokira FBiH na osnovu vitalnog nacionalnog interesa, Čović je dogovorio da bi se borio jer Izetbegović sve blokira u FBiH.

- Kada ste posljednji put u Parlamentu imenovali Nadzorni odbor, Upravni odbor RTVFBiH, menadžment. To je grubo kršenje zakona. Direktor FUP-a već tri godine ne smije biti Hrvat. Radi čega, bolje da ne tumačim objašnjenja Bakira Izetbegovića jer su nepodnošljiva. A Ustav kaže ako je ministar Bošnjak, direktor FUP-a mora biti iz drugog naroda – dodao je Čović.

Kazao je da je Izetbegović ili dio ljudi oko njega stalno instistirao na deblokadama i priči o vitalnom nacionalnom ineteresu, ali da se u proteklih 20 godina samo devet puta neko pozvao na vitalni nacionalni interes u FBiH pa je pitanje da li to zaslužuje da se raspravlja o tome.

Čović se dotakao i sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, zakazane za četvrtak, kada će se razgovarati i o ukidanju akciza i uvođenju diferencirane stope PDV-a. Kazao je da se ukidanjem akciza neće ništa riješiti ako ne bude usvojen cijeli fiskalni paket, a pola tačaka dnevnog reda odnosit će se upravo na fiskalnu problematiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.