open-navfaktor-logo
search
Doneseni zaključci
Čović: Nisu ispunjeni uvjeti za održavanje izbora ako se ne izmijeni Izborni zakon; HNS prijeti trećim entitetom?
Na današnjoj vanrednoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora doneseno je sedam zaključaka a jedan od njih je kako HNS smatra da nisu stečeni uvjeti za održavanje Općih izbora, ako se ne promijeni Izborni zakon uz ograničene izmjene Ustava koje bi to trebale pratiti.
19.02.2022. u 15:19
get url
text

- Ukoliko se izbori ipak održe bez toga mi ćemo se boriti svim političkim sredstvima, svim legtimnim mjerama - poručio je Čović na konferenciji za medije po okončanju zasjedanja HNS-a.

Suprotstavit će se 

On je kazao, čitajući zaključke sa današnje sjednice HNS-a, da Centralna izborna komisija BiH ne može biti zakonodavac niti preuzimati nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.

- Ako se Izborni zakon ne bude izmijenio i budu raspisani i provedeni izbori, HNS će to smatrati suprotno slovu Ustava i Dejtonskom sporazumu i suprotstavit će se svim legitimnim i pravnim sredstvma - poručio je Čović.

On je dodao kako će HNS i sve njegove članice s krajnjom pažnjom pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama kao i rješenja ukupne političke situacije u BiH.

- Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH - rekao je Čović čitajući sedmi zaključak. 

"Zaključci su dovoljno jasni"

Na pitanje novinara da li to znači formiranje trećeg entiteta, Čović je odgovorio kako nema šta dodati, da su doneseni zakljčci dovoljno jasni, nedvosmileni i sadržajni.  

Čović je najavio kako će se pregovori o izmjenama Izbornog zakona nastaviti u Mostaru u utorak, 22. februara.

- Dogovorili smo se da u prvom dijelu nema predstavnika međunarodne zajednice, ali isto tako kada sam razgovarao s gospodinom Borrellom i gospodinom Sattlerom, dogovorilo smo se da je sasvim realno, ako bi ovaj iskorak išao dalje na tragu već utvrđenih opcija iz Neuma, da idemo u nadogradnju, a tu mislimo na izbor dva člana Predsjedništva BiH u Federaciji, druge stvari smo manje-više usaglasili, onda bi krajem sedmice ili početkom one druge sedmice ponovo bilo okupljanje s predstavnicima međunarodne zajednice da završimo taj proces. Hrvatska strana je do kraja otvorila vrata za dogovor - poručio je Čović, dodavši kako se nada da će to prepoznati i bošnjačka strana.

Ovo su zaključci sa današnje vanredne sjednice HNS-a: 

1.Hrvatski narodni sabor (HNS) ocjenjuje kako je pregovarački tim HNS-a u dosadašnjim pregovorima dosljedno i odgovorno provodio prethodno utvrđeni pregovarački okvir i Politički sporazum od 17. juna 2020. o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i ograničenim izmjenama Ustava BiH (sukladno Odluci Ustavnog suda U 23/14 i presudama Evropskog suda za ljudska prava), posebno u dijelu koji se odnosi na legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim nivoima vlasti.

2. HNS izražava žaljenje što uloženi napori u dosadašnjim pregovorima nisu uspješno okončani kako bi se osigurale nužne izmjene Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH (sukladno Odluci Ustavnog suda U 23/14 i presudama Evropskog suda za ljudska prava). U pregovaračkom procesu u koji su kao facilitatori (posrednici) bili uključeni i predstavnici Evropske unije i SAD-a hrvatski pregovarački tim ponudio je niz konkretnih prijedloga za izmjene i dopune Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH.

HNS je spreman nastaviti pregovore s bošnjačkim i drugim političkim strankama u BiH o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama, na tragu već usaglašenih izmjena Ustava BiH s  predstavnicima Venecijanske komisije kako bi se stvorili preduvjeti za održavanje Općih izbora. Stoga pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice uključene u pregovarački proces da daju puni doprinos završetku procesa pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim izmjenama Ustava koji su od najveće važnosti za stabilnost i budućnost evropske BiH.

CIK ne može biti zakonodavac

3. HNS će se dosljedno zalagati za izvorna ustavna načela postignuta i ostvarena u Vašingtonskom i Dejtonskom mirovnom sporazumu koji su utvrdili Hrvati, Bošnjaci i Srbi kao konstitutivni narodi i drugi građani. Spremni smo odlučno suprotstaviti se svim daljnjim inicijativama koje idu u smjeru dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH.

4. Sve političke stavove kojim se zastupa blokiranje provođenja Političkog sporazuma iz Mostara od 17. juna 2020. godine i time onemogućava hrvatskom konstitutivnom narodu legitimno političko predstavljanje u domovima naroda i Predsjedništvu BiH, HNS će smatrati suprotnim hrvatskim političkim pravima te ugrožavanjem nacionalnih interesa i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH.

5. HNS smatra da neće biti ispunjeni formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora 2022. sve dok se ne bude izmijenio postojeći Izborni zakon BiH. U tu svrhu nužno je provesti Odluku Ustavnog suda BiH U-23/14 i sve presude Evropskog suda za ljudska prava kako bi se svakom od triju konstitutivnih naroda osiguralo legitimno političko predstavljanje kao i mogućnost kandidiranja svakoj osobi s pravom glasa, a sve u skladu s ustavnim odredbama proisteklim iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

6. HNS posebno naglašava kako Centralna izborna komisija (CIK) nije i ne može biti zakonodavac niti ima pravo preuzimati nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. Jednako naglašavamo da CIK nije izabran i imenovan sukladno odredbama Izbornog zakona BiH. Ako se Izborni zakon ne bude izmijenio sukladno prethodnim tačkama i unatoč tome u tim uvjetima budu raspisani i provedeni Opći izbori, HNS će ih smatrati suprotnim slovu Ustava te duhu i načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Takvom postupku predstavnici HNS-a suprotstavit će se svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.

Nova teritorijalna organizacija 

7. HNS i sve njegove članice će s krajnjom pažnjom pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama kao i rješenja ukupne političke situacije u BiH. Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.