open-navfaktor-logo
search
Nakon hitne sjednice
Čović o odbijanju finansiranja izbora: Upitno je da li sam trebao zakazati hitnu sjednicu
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, rekao je da je prijedlog Kluba Bošnjaka da se osiguraju novčana sredstva za Opće izbore odbijen većinom glasove, te da je time današnja hitna sjednica okončana.
23.05.2022. u 16:36
get url
text

Naglasio je da temu finansiranja izbora politiziraju upravo oni koji posljednje dvije godine čine sve da nema budžeta institucija BiH, zbog čega je upitno da li je trebao zakazati hitnu sjednicu.

VEZANI TEKST - HDZ i SNSD odbili da se naloži Vijeću ministara da donese odluku o finansiranju izbora

Kako je kazao, procedure su jasne i o budžetu za prethodnu godinu ne može se raspravljati u maju ove godine. Navodi i da je osnova za ovogodišnji budžet u potpunosti drugačija.

Smatra da pri donošenju budžeta institucija BiH mora biti sagledano realno stanje i nada se da će budžet biti usvojen brzo.

- Trenutno smo bez promjena osnovica plaća policajcima, carinicima i ostalima koji i dalje svoja primanja vežu za budžet iz 2020. godine, zbog čega se nadam da će budžet biti usvojen uskoro - istakao je Čović.

Čović smatra da je budžet mogao biti usvojen još prije pet mjeseci da je u to uložena potrebna energija, te da su političari već u predizbornoj kampanji zbog čega ne govore o temama kojima se trebaju baviti.

Naveo je da nema razloga za vrijeđanje ministra finansija Vjekoslava Bevande, za kojeg se spominju sankcije i kaznene odredbe. Kako je kazao, u pozadini toga je "sarajevska politika" za koju je izborna kampanja odavno počela. 

Dodao je da se bez izmjena izbornog zakona ne može govoriti o stabilnosti političkog procesa u BiH, kao i da u BiH već četiri godine institucije ne rade u pravom kapacitetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.