open-navfaktor-logo
search
PLBiH i Evropa
Čovjek - fenomen: Miloš Gigović za devet dana "odradio" sedam utakmica, dobro je zaradio
Kada vam neko priča o lošem suđenju, svi oni koji prate fudbalsku Premijer ligu Bosne i Hercegovine odmah se sjete Miloša Gigovića.
10.10.2022. u 21:15
get url
text

Arbitar iz Bosanske Gradiške prva je asocijacija za sve loše što se desi na terenima u našoj zemlji. Prije svega zbog katastrofalnih "izdanja" u proteklim sezonama u kojima je u više navrata zaslužio žestoke kazne zbog propusta (svi će se sjetiti katastrofalnog suđenja na meču Borac - Velež 2:0 iz oktobra 2020. godine), ali je rijetko kada kažnjen.

U posljednje vrijeme Gigović ima maksimalnu naklonost i zaštitu sudijske organicije u FSBiH, koja ga je čak "pogurala" do značke međunarodnog, FIFA, sudije, iako se na prste jedne ruke mogu nabrojati derbi utakmice koje je Gigović tokom karijere sudio.

Za razliku od FSBiH u UEFA-i nemaju povjerenja u Gigovića, pa su ga delegirali samo na dvije utakmice omladinske Lige prvaka.

Jednu je sudio prošlog utorka (4. oktobra), a drugu sredinom septembra.

No, sljedeći podatak djeluje zaista fascinantno. "Sudija pripravnik" kako ga "tituliraju" u sistemu Comet, u prvih devet dana oktobra bio je delegiran na sedam utakmica! Čovjek je, očito, fenomen!

Osim meča omladinske Lige prvaka sudio je jednu utakmicu Premijer lige BiH (Sloboda - Široki Brijeg, 8. oktobra), a na dva meča je bio četvrti sudija (Borac - Sloga, 1. oktobra i Zrinjski - Široki Brijeg 5. oktobra). Uz to, 2. i 9. oktobra sudio je tri meča omladinske lige u BiH (U-19, U-15, U-17).

Kada se sve sabere, Gigović je dobro zaradio. Prema odluci o naknadama za službena lica u organizaciji FSBiH iz 2020. godine kao glavni sudija zaradio je 650 KM, kao četvrti, dva puta po 300 KM (ukupno 600 KM), za meč juniorske PLBiH lige (Željezničar ST - Borac) "nagrađen" je sa 70 KM, a za "dvomeč" pionira i kadeta (Borac - Sarajevo) inkasirao je 90 KM.

Kada se sve sabere za devet dana je zaradio oko 1.400 KM, a tome treba dodati i nešto više od 1.000 KM za nastup u Evropi (tri dana po 200 eura)... U konačnici, zaradio je kao da je, u najmanju ruku, direktor! Očito se isplati biti "u sistemu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.