open-navfaktor-logo
search
Doći do rješenja
Crna Gora: Ekspertni timovi Vlade i SPC nastavljaju dijalog
Ekspertni timovi Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske počeli su danas razgovore o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti.
11.03.2020. u 17:28
get url
text

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin kazao je da će dijalog biti nastavljen naredne sedmice kao i da vjeruje da ima prostora da kroz stručnu argumentaciju dođu do obostrano prihvatljivog rješenja. Pažin je rekao da je dijalog između ekspertskih timova Vlade i Mitropolije prošao u duhu uzajamnog uvažavanja i otvorenosti za argumente protivne strane.

- Argumenti koje smo čuli su stručni, iako su međusobno suprotstavljeni, ali vjerujem da ima prostora da kroz stručnu argumentaciju dođemo do obostrano prihvatljivog rješenja, zbog čega smo se i dogovorili da nastavak dijaloga bude naredne sedmice - kazao je Pažin nakon sastanka.

Član ekspertnog tima Mitropolije, advokat Dragan Šoć kazao je da su predstavnici Vlade otvoreni za razgovor o izmjeni Zakona. On je istakao da je sastanak prošao u atmosferi otvorenog razgovora kao i da su predstavnici Vlade i MCP razmijenili još jednom svu argumentaciju.

- Predstavnici Vlade su otvoreni za razgovor o izmjeni Zakona, što mi tumačimo kao pokazivanje dobre volje da se problem riješi onamo gdje je njegov izvor, a njegov izvor je u Zakonu. Vlada će do srijede dati komentar na predlog za izmjene i dopune Zakona koji im je podnijet na prethodnom sastanku - rekao je Šoć.

On je kazao da je suština izmjena koju je Mitropolija predložila da se promjene članovi 62, 63 i 64 Zakona i vrati poredak prema kojem onaj ko osporava nečiju svojinu ima mogućnost da to dokaže u redovnom pravnom postupku. Šoć je apelovao na građane da, u međuvremenu, na litijama pokažu da i dalje podržavaju zahtjeve Crkve.

- Vjerujem da će to doprinijeti da u sljedećim razgovorima predstavnici Vlade shvate da problem nije u tome kako će se Zakon primijeniti, nego u samom Zakonu, i vjerujem da će to dati konačno pozitivni rezultat - rekao je Šoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.