Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković rekao je danas da Crna Gora očekuje pojačane hibridne aktivnosti ususret parlamentarnim izborima 2020. godine, te da će do kraja ove godine u ovu zemlju stići prvi NATO-ov tim za borbu protiv hibridnog rata.

Bošković je očekivane hibridne napade uporedio s pokušajem prevrata uoči izbora u oktobru 2016. godine za čiju organizaciju su pred crnogorskim sudovima osuđena dvojica agenata ruske obavještajne službe GRU.

- Tada smo pokazali da smo tvrd orah i da nije tako lako poraziti Crnu Goru i njene demokratske tekovine. Također, Crna Gora je pod stalnim hibridnim aktivnostima raznih zainteresiranih strana, što je vidljivo svakodnevno, po pitanju raznih vladinih i ne samo vladinih politika - kazao je Bošković.

Da će prvi specijalizirani tim NATO-a za borbu protiv hibridnih napada doći u Podgoricu objavio je krajem augusta portal Politiko.eu, podsjećajući da su se čelnici NATO-a u julu 2018. godine, dogovorili da osnuju kontrahibridne timove za podršku, koji saveznicima na njihov zahtjev pružaju prilagođenu pomoć u pripremi protiv hibridnih aktivnosti i reagiranju na njih.

Hrvatski analitičar Igor Tabak, kazao je ranije za crnogorske medije da je odavno poznato da je Crna Gora na vrhu liste zemalja protiv kojih se vodi hibridni rat, ali da NATO i Evropska unija zajedno rade na eliminaciji tih prijetnji, što će prema njegovom mišljenju umnogome pomoći da se smanji utjecaj nekih država na Balkanu, istaknuvši pritom, da ni EU ni NATO ne zaboravljaju pokušaj prevrata 2016. godine niti kampanje protiv ulaska Crne Gore u NATO.

- Gledano sa stručne strane, kampanja koja je vođena protiv Crne Gore i njenog ulaska u NATO je vrlo neuobičajena. Hrvatska je, primjera radi, ulazila u NATO i vođena je rasprava treba li biti dio Saveza ili ne, ali to nikako nije ni ličilo na kampanju u Crnoj Gori. To su sve aspekti koji čine jednu sliku o brutalnim hibridnim napadima na Crnu Goru i zato dolazak NATO kontrahibridnog tima ne predstavlja nikakvo iznenađenje - rekao je Tabak.

Crna Gora je u maju ove godine postala 22. članica Evropskog centra izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama.