open-navfaktor-logo
search
"Oshkosh"
Crna Gora od SAD-a kupuje 67 lakih oklopnih vozila
Ugovor je vrijedan 36 miliona dolara, a prvi kontingent vozila stići će u Crnu Goru sljedeće godine, čime će Crna Gora biti prva u Evropi koja će obezbijediti "Oshkosh" vozila za Vojsku
23.10.2019. u 16:21
get url
text

Vlade Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) potpisale su ugovor o nabavci 67 lako oklopnih patrolnih vozila, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Iz tog resora kazali su da vozila, osim visokog stepena balističke zaštite, posjeduju i visok stepen prohodnosti u savladavanju različitih konfiguracija terena, vodenih i drugih prepreka u ekstremnim vremenskim prilikama.

Kako su naveli, prvi kontingent vozila stići će u Crnu Goru sljedeće godine, čime će Crna Gora biti prva u Evropi koja će obezbijediti "Oshkosh" vozila za vojsku.

- Vlade SAD-a i Crne Gore sklopile su ugovor od 36.165.105 dolara za 67 vozila - rekli su iz Ministarstva.

Ministar odbrane Predrag Bošković poručio je da je nabavka lako oklopnih vozila značajna za Vojsku Crne Gore (VCG) i da je prva takva u posljednjih 40 godina.

- Ovom nabavkom pripadnici VCG moći će da na najbolji način iskažu kvalitet i potencijal, s obzirom na to da će dvije pješadijske čete biti opremljene najmodernijim sredstvima protivoklopne zaštite, koji će omogućiti, ne samo zaštitu, već mobilnost i kretanje naših jedinica - kazao je Bošković.

FOTO: AA

On je rekao da su sa SAD-om dogovorili donaciju od osam miliona eura za sajber, koji je veoma važan za Crnu Goru i Vojsku Crne Gore, s obzirom na, kako je naveo, sve veću prijetnju nekonvencionalnim sredstvima kojima je država izložena.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Judy Rising Reinke kazala je da je potpisivanje ugovora o nabavci lako oklopnih vozila dokaz dugogodišnjeg partnerstva dvije zemlje, koje su udružene u mnogim misijama i vježbama NATO Alijanse.

- Lično odajem priznanje i čestitam svim muškarcima i ženama u VCG za posao koji su uradili i nastavljaju da rade u Avganistanu, Letoniji, na Kosovu i u mnogim drugim oblastima, gdje je crnogorska Vlada pokazala istinsku posvećenost kao NATO partner, saveznik i prijatelj  -  kazala je Rising Reinke.

Nabavka lako oklopnih patrolnih vozila za deklarisane čete planirana je Strategijskim pregledom odbrane i Dugoročnim planom razvoja odbrane za period 2020.-2023. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.