Đukanović je ranije odbio povjeriti mandat Lekiću rekavši da ga nije podržala većina zastupnika u crnogorskom parlamentu jer je potpise za Lekićevu kandidaturu predalo 37 zastupnika, dok su njih četvoro iz koalicije Crno na bijelo premijera Dritana Abazovića dali verbalnu podršku.

Izmjene zakona o predsjedniku inicirao je prosrpski Demokratski front, a podržali su zastupnici Demokrata bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića i Abazovićeve koalicije Crno na bijelo. U obrazloženju inicijative se navodi da je "javni interes da Lekić dobije mandat za formiranje nove vlade, jer je aktualna u tehničkom mandatu".

Zastupnici Đukanoviće Demokratske stranke socijalista tokom rasprave ustvrdili su da se radi o ustavnom puču i pravnom nasilju, prenosi Hina.

Izmjene zakona o predsjedniku mogu se početi primjenjivati tek nakon što budu objavljene u Službenom listu Crne Gore. Prije toga mora ih potpisati Đukanović, a očekuje se da će on to odbiti i da će izmjene zakona vratiti parlamentu na ponovno odlučivanje.

Pravni vakuum također je nastao zbog nefunkcioniranja crnogorskog Ustavnog suda koji trenutno ima samo tri od sedam sudija i ne može donositi odluke o ustavnosti pravnih akata.

Tokom rasprave više desetaka građana okupilo se ispred zgradu skupštine Crne Gore kako bi protestovali zbog, kako su kazali, ustavnog puča u režiji Demokratskog fronta. Građanima se obratilo nekoliko zastupnika Đukanovićeve koalicije.

Vlada aktualnog premijera Dritana Abazovića izgubila je povjerenje zastupnika sredinom augusta, nakon što je potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Nakon toga stranke koje su pobijedile Đukanovića na izborima 2020. godine oformile se novu vladajuću većinu koja je nakon dugih pregovora, predložila za mandatara bivšeg diplomatu iz Miloševićevog režima, Miodraga Lekića. Đukanović mu ipak nije dao mandat jer, kako je tada saopćio, nije dobio uvjerenja da Lekić ima podršku većine zastupnika.

Procjena predlagača izmjena zakona je da bi Lekić mogao dobiti mandat za formiranje nove vlade početkom decembra.