Formiranje vlasti

Da li je Dodik spreman izazvati gnjev nekoliko hiljada Srba u institucijama BiH?

Objavljeno: 16.04.2019. u 09:07 Autor: Nedim Pobrić

Ukoliko se, primjera radi, blokada rada zakonodavne vlasti nastavi do kraja ove godine, u pitanje će doći budžet za narednu, odnosno isplate plaća i naknada državnim službenicima i namještenicima, a 35 posto njih je srpske nacionalnosti

FOTO: Muhidin Živojević

Novi sastanak čelnika SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, na kojem će se razgovarati o formiranju državne vlasti, održat će se u srijedu. Pored usaglašenih, ali nepotpisanih principa za formiranje vlasti, na stolu će se naći i raspodjela državnih ministarstava.

Raspoložive pozicije predsjedavajućeg i devet ministarstava u Vijeću ministara nisu dovoljne da zadovolje stranačke prohtjeve. Odnosi se to na SNSD i satelite, koji, pored predsjedavajućeg, insistiraju na tri ministarske pozicije u novom sazivu Vijeća ministara BiH. Ukoliko im se ne udovolji, upozorava predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, sastanak u srijedu bit će i "završni".

– Mi ćemo se možda još iduće sedmice sresti sa predstavnicima SDA i to će biti kraj što se nas tiče, jer ne želimo trošiti vrijeme na bezvezne sastanke na koje dolaze rasplakani Bošnjaci i samo nešto traže – kazao je Dodik prošle sedmice.

"Rasplakani Bošnjaci", kako Dodik naziva zvaničnike SDA i Demokratske fronte, traže ono što propisuje Ustav BiH i Zakon o Vijeću ministara BiH, ali i dosadašnja praksa u raspodjeli resora. Sve navedeno nalaže da će SDA i DF u predstojećem mandatu imati četiri ministarske pozicije, što znači da će SNSD i sateliti, pored predsjedavajućeg, imati još dvije, isto onoliko koliko su imali kada je posljednji put pripadnik srpskog naroda (Nikola Špirić) bio na čelu Vijeća ministara BiH.

- Dodik vrlo eksplicitno kaže da Srbima treba pripasti mjesto predsjedavajućeg i tri ministra u Vijeću ministara BiH. Taj prijedlog je neustavan. Ustav BiH ne tretira etničku strukturu Vijeća ministara BiH nego kaže da u sastav Vijeća ministara ulazi predsjedavajući i ministri, odnosno da pozicija predsjedavajućeg nije odvojena od sastava Vijeća ministara. Taj sastav Vijeća ministara broji deset pozicija – kazao je u razgovoru za Faktor Dženan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte.

Od tih deset pozicija, dodaje, prema Ustavu BiH dvije trećine pripadaju entitetu FBiH, a jedna trećina entitetu RS.

- Dakle, ne narodima, već entitetima, što u preračunu znači da tri pozicije mogu dobiti predstavnici iz entiteta RS, a sedam pozicija predstavnici iz entiteta FBiH – pojašnjava Džonlagić.

Teze Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o formiranju vlasti kao procesu raspodjele postojećih pozicija između tri etnička bloka pobija Zakon o Vijeću ministara BiH.

- U sastav Vijeća ministara ili na dužnosti generalnog sekretara Vijeća ministara mora se osigurati najmanje jedno mjesto za pripadnike Ostalih – kaže član 6. Zakona o Vijeću ministara BiH.

Uzimajući u obzir da je generalni sekretar Vijeća ministara Robert Vidović (Hrvat), jasno je da jedna od ministarskih pozicija treba pripasti pripadnicima Ostalih.

Četiri ministarske pozicije za probosanski blok u vlasti nalažu i kapaciteti stranaka koje čine taj blok u zakonodavnoj vlasti. U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH SDA i Demokratska fronta imaju 12 zastupnika. SNSD sa satelitima i pripadajućim "papcima" ukupno devet. Nije suvišno spomenuti da SDA i Demokratska fronta imaju dva od tri člana Predsjedništva BiH.

Ukoliko probosanski blok ne udovolji Dodiku, upozorava predsjednik SNSD-a, njegova će stranka prekinuti pregovore i nastaviti sa blokadama. Da dosadašnja iskustva sa Dodikovim uvjetovanjem ukazuju na njegovu istrajnost, moglo bi se povjerovati u te prijetnje. Za drugačiju prognozu, dovoljno je, primjera radi, prisjetiti se insistiranja na isticanju zastave entiteta RS tokom zvaničnih sastanaka Predsjedništva BiH kao ključnog uvjeta za njihovo održavanje. Entitetske zastave nije bilo, ali sjednica Predsjedništva BiH ipak jeste.

Ukoliko SDA nastavi sa opstruiranjem formiranja Vijeća ministara BiH, kako Dodik naziva vlastito uvjetovanje pri raspodjeli pozicija i insistiranje na nepoštovanju Zakona o odbrani BiH, odluka Predsjedništva BiH i Strategije vanjske politike, a u kontekstu aktiviranja MAP-a, predsjednik SNSD-a najavljuje "paralizu rada organa".

Toj paralizi već svjedočimo, s obzirom na neodržavanje sjednica Državnog parlamenta. Sličan pristup moguć je i ubuduće, što će svakako nositi posljedice po sve građane BiH, ali i po one koje zastupa SNSD. Ukoliko se, primjera radi, blokada rada zakonodavne vlasti nastavi do kraja ove godine, u pitanje će doći budžet za narednu, odnosno isplate plaća i naknada državnim službenicima i namještenicima. Čak 35 posto njih je, sudeći prema zvaničnim podacima Agencije za državnu službu BiH, srpske nacionalnosti, a ogromna većina tih službenika dolazi sa prostora entiteta RS i predstavlja Dodikovu potencijalnu glasačku bazu. Zaista je teško vjerovati da bi Dodik bio spreman izazvati revolt nekoliko hiljada državnih službenika i njihovih porodica, koje žive od državnih plaća i na čijim glasovima SNSD temelji svoj politički kapacitet.

Aktuelni saziv Vijeća ministara BiH, kojim predsjedava Denis Zvizdić, bi, ukoliko Dodik uvjetovanjem i nepoštivanjem zakona nastavi blokirati formiranje državne vlasti, mogao nastaviti normalno funkcionirati. To ne bi bio prvi put, s obzirom da je saziv kojim je predsjedavao Nikola Špirić bio u takozvanom "tehničkom mandatu" punih 16 mjeseci nakon održavanja Općih izbora 2010. godine.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije