open-navfaktor-logo
search
Srbijanski ministar
Dačić: Članstvo Kosova u UN i sigurnost Srba crvene linije za Beograd
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da u Prištini misle da međunarodna zajednica neće ništa preduzeti protiv njih i da je sada vrijeme da ih neko razuvjeri.
22.11.2022. u 15:36
get url
text

Dačić je novinarima nakon sastanka sa šefom italijanske diplomatije rekao da je Srbija kada je riječ o situaciji na Kosovu i dogovorima pokazala da je dio rješenja.

On je naveo da su crvene linije za Beograd, članstvo Kosova u UN i ugrožavanje života i imovine Srba na Kosovu.

- Ne možemo da razgovaramo o tome da Kosovo potvrdi svoju nezavisnost time što će postati članica UN-a, sa druge strane crvena linija jeste i napad na Srbe, ugrožavanje njihovih života i imovine. To Srbija ne može dozvoliti, ali se nadamo da je ovaj rok (od 48 sati) dat da bi se u njemu našla odgovarajuća rješenja - rekao je Dačić.

Ministar je ocijenio da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić još jednom demonstrirao volju i želju Srbije da sve probleme riješava mirnim putem i da ostaje vjerna dijalogu, te da neće povlačiti jednostrane poteze čak i ukoliko joj se neki prijedlozi ne dopadaju.

- U tom pogledu svima smo jasno pokazali da je uzrok svih problema na Kosovu nesprovođenje dogovora koji su postignuti u okviru Briselskog sporazuma i da je uzrok svih problema opstrukcija koja dolazi iz Prištine - naveo je Dačić i dodao:

- Mi se nadamo da će međunarodna zajednica, uključujući i EU i SAD i druge velike sile, moći da nađu način kako da ubijede odnosno zaprijete Kurtiju da bude u funkciji mira i stabilnosti u regionu. U tom pogledu se nadamo da će se ipak postići neko rješenje, ali kao što smo rekli i prije Vučićevog puta u Brisel adresa za tako nešto jeste Priština - ukazao je Dačić, prenosi Nova.rs.


 

 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.