Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u ranijim bilateralnim kontaktima tražilo pomoć partnerskih zemlja za doniranje vakcina protiv COVID-19, na što su se odazvale Grčka i Danska i ponudile AstraZeneca vakcine. Danska je ponudila 250.000 doza, a Grčka 120.000 doza.

S ciljem omogućavanja lakšeg i bržeg transporta doniranih vakcina, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je aktiviralo Mehanizam civilne zaštite EU, putem Centra za koordinaciju odgovora u vanrednim situacijama – ERCC Evropske komisije.

Dodatno, Ministarstvo sigurnosti BiH je uputilo zahtjev za pomoć i NATO EADRCC centru.

S obzirom na to da se radi o zahtjevu za međunarodnu pomoć sve vakcine koju budu ponuđene Bosni i Hercegovini bit će u formi donacije, naglašeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Mehanizam civilne zaštite EU je dizajniran tako da pomoć bude dostavljena u najkraćem roku, ali brzina isporuke zavisi o državi koja pruža pomoć kao i blagovremenoj pripremi dokumentacije koja prati vakcine od strane države pošiljaoca.

Navedeno je kako Ministarstvo sigurnosti BiH ostaje posvećeno i nastavit će pružati podršku nadležnim institucijama u BiH u pomoći i zaštiti građana Bosne i Hercegovine.