Reakcija GIKIL-a

Debasish Ganguly: Neka 15. novembar bude datum za budućnost, a ne zatvaranje fabrika

Objavljeno: 09.11.2018. u 19:19

Molimo sve da nam pomognu da nađemo rješenje koje neće ugroziti niti jedno radno mjesto u ovoj zemlji, već naprotiv stvoriti nova, rekao je Ganguly

Foto ilustracija

Nakon informacije koja je objavljena u medijima da će Federalna uprava za inspekcijske poslove, imajući u vidu rokove koji su postavljeni ranijim dokumentima, posjetiti GIKIL, iz ove kompanije su se oglasili.

- Vodeći se upravo naloženim obavezama, GIKIL je prethodnih mjeseci uložio sve moguće napore da pokaže da želi da radi u skladu sa zakonskim propisima Bosne i Hercegovine, kao i inspekcijskim nalazima i regulativama iz oblasti zaštite okoliša, koji ranije nisu mogli biti poduzeti zbog ekonomskih ograničenja. S tim u vezi, podsjećamo, definisan je jasan Plan za siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a koji sadrži 47 projekata, a koji trebaju polučiti brze i vidljive rezultate na tom polju, saopćeno je iz GIKIL-a.

Dodaju kako je već završeno 14 projekata, a za zahtjevnije projekte im treba više vremena.

- Snažno i odlučno marširamo naprijed, radovi su vidljivi na terenu, o svakom napretku informišemo kantonalne i federalne vlasti i institucije, zbog čega imamo i svakodnevne sastanke sa svim stranama - poručuje generalni direktor GIKIL-a, Debasish Ganguly.

Dodaje da je GIKIL vrlo kompleksna industrija u kojoj, nakon što je obezbijeđeno stabilno poslovanje, zaštita okoliša predstavlja prioritet za ovu i godine koje su pred njima, ukoliko odlučujući organi to dozvole.

- Zbog svega navedenog, GIKIL se raduje najavljenoj posjeti i također upućuje javni poziv za posjetu i Federalnoj inspekciji i Ministarstvu okoliša i drugima kako bi se stvorila šansa ne samo za opstanak, nego rast i razvoj GIKIL-a, s ciljem doprinosa cjelokupnom ekonomskom i ekološkom napretku i Tuzlanskog kantona, i Bosne i Hercegovine u cjelini. Podsjećamo i da je kompanija GIKIL 2. oktobra Federalnom ministarstvu okoliša i turizma predala novi zahtjev za izdavanje okolinske dozvole. Protekle sedmice u Sarajevu je održan sastanak i sa predstavnicima Agencije za vodno područje rijeke Save, kako bi se usaglasile aktivnosti i smjernice koje prethode zahtjevu za ishodovanje i novog vodnog akta - saopćili su.

Kažu da na procedure i rokove ne mogu utjecati.

- Možemo uticati samo na ono što su naše obaveze i to radimo bez pauze. 15.novembar ne može i ne smije biti rok za zaustavljanje rada fabrika u GIKIL-u, nego datum za novu budućnost. Molimo sve da nam pomognu da nađemo rješenje koje neće ugroziti niti jedno radno mjesto u ovoj zemlji, već naprotiv stvoriti nova. Zatvaranje naših fabrika bilo bi pogubno i ostavilo bi trajne posljedice na ekonomiju zemlje - poručuje Ganguly.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije