open-navfaktor-logo
search
Kapiten Zlatnih ljiljana
Delalić za Faktor: Spremni smo zlato vratiti u Bosnu i Hercegovinu
Izabranici selektora Mirze Hrustemovića savladali su aktuelnog prvaka Evrope, selekciju Rusije, a u sve tri seta vodila se velika borba za svaki poen
16.07.2019. u 14:58
get url
text

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci danas je upisala i treću pobjedu na Evropskom prvenstvu, i to treću rezultatom 3:0.

Izabranici selektora Mirze Hrustemovića savladali su aktuelnog prvaka Evrope, selekciju Rusije, a u sve tri seta vodila se velika borba za svaki poen.

- Mislim da nam je ova pobjeda jako važna. Sigurno da nam znači, pogotovo što je treći susret u svega dva dana, a koliko je teška bila najbolje govori rezultat po setovima - kazao je na početku razgovora za Faktor kapiten našeg nacionalnog tima Sabahudin Delalić.

Pobjeda nad prvakom Evrope uvijek dobro dođe, pogotovo na mentalnom planu.

- Ova pobjeda nam je jako važna i zbog činjenice da ćemo s Rusima najvjerovatnije igrati u finalu jer ne vidim da to može biti neko drugi. Danas smo pokazali maksimalnu i kako fiziču, tako i mentalnu snagu. Posebno vrijedi izdvojiti našu igru u trećem setu u kojem smo u jednom trenutku gubili sa šest razlike, a onda je na sve to stigla i povreda Adnana Manke. Ipak, priliku su dobili neki drugi momci. Iskusni Godinja, Duran kao i mladi Šehić, pa smo i treći set uspješno riješili u svoju korist - dodao je Delalić.

Nakon meča sa Rusijom, koji je bio prilično iscrpljujući, Zlatni ljiljani danas od 16 sati igraju protiv Poljske, a potom sutra protiv Turske, što su nešto lakše utakmice u poređenju s prva tri protivnika, pogotovo s Rusijom.

- Nemamo mnogo vremena za odmor. Mislim da ćemo igrati u kombinovanom sastavu protiv Poljske, kako bi igrači koji su iznijeli teret u prve tri utakmice malo odmorili, a već sutra nas očekuje susret sa Turskom, koja ne bi trebala biti pretjerano teška utakmica za nas, baš kao i četvrtfinalni duel protiv četvrtoplasiranog tima iz grupe A - rekao je kapiten naše najtrofejnije selekcije.

U polufinalu će Zlatne ljiljane najvjerovatnije očekivati duel s Ukrajinom ili Njemačkom. No, Delalić je pažnju skrenuo na igru Rusije, koja baš i ne igra "najčišću" odbojku.

- Reprezentacija Rusije ne igra lijepu odbojku. Često "muljaju" nešto, a dosta je tu i tih nekih "vučenih" lopti. S druge strane, mi igramo čistu odbojku, koja se temelji na jakom i preciznom smeču - naglasio je Delalić, te poručio kako će naša delegacija sasvim sigurno o ovome upozoriti rukovodstvo krovne evropske asocijacije za sjedeću odbojku, s obzirom na to da Rusima te "prljave" lopte često prolaze kod sudija.

- Neka pogledaju utakmice BiH i Irana, pa vide šta je zaista sjedeće odbojka, gdje nema ti "prljavih" lopti - poručio je Delalić.

Na kraju je naš najiskusniji igrač poručio kako motiva za novo evropsko zlato ne manjka.

- Dodatni motiv postoji, ali mi smo nakon EP u Poreču njih dobili u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, tada smo malo više bili motivisani porazom od njih u polufinalu EP iz 2017. godine. Ne trebamo se puno time dičiti, ali vjerujem da smo, ako Bog da, ako ne bude povreda, spremi da zlato vratimo u BiH - jasan je bio na kraju Sabahudin Delalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.