open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Delegati iz SDA vjerovatno neće doći na sjednicu Doma naroda, Jusufović najavio da će se solidarisati
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zakazana za danas, vjerovatno neće biti održana jer je moguće da joj neće prisustvovati dovoljan broj delegata iz reda bošnjačkog naroda.
26.04.2022. u 10:46
get url
text

Hitnu sjednicu je zakazao predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, a na njenom dnevnom redu bio je prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje su predložili delegati iz HDZ-a. Dan ranije je Izetbegović rekao za Faktor da SDA traži od Čovića da otkaže sjednicu.

Prema informacijama, tri delegata koji dolaze iz SDA najvjerovatnije neće doći na sjednicu, i to Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić.

VEZANI TEKST - Izetbegović za Faktor o HDZ-ovom prijedlogu Izbornog zakona: Tražit ćemo od Čovića da otkaže sjednicu Doma naroda

Munib Jusufović, delegat iz SBB-a, kazao nam je da se ne slaže s ovim potezom kolega, ali da će se solidarisati i neće ni on doći ako to ne učine delegati iz SDA. Dodao je da ne bi glasao za predložene izmjene Izbornog zakona.

Prema propisima, sjednici Doma naroda mora prisustvovati najmanje devet delegata, ali po tri iz svakog od tri kluba naroda. Klubovi naroda imaju po pet delegata.

Peti delegat u Klubu bošnjačkog naroda je Denis Bećirović (SDP). Nismo uspjeli saznati da li će on doći na sjednicu planiranu za 11 sati.

Kada je riječ o HDZ-ovom prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona, kod izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine predlažu da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje u tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Livanjskom i Posavskom kantonu.

Predložili su u da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

VEZANI TEKST - Igre u Parlamentu BiH: Ni HDZ-ove ni "tehničke" izmjene Izbornog zakona neće proći

- Delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog - navedeno je u prijedlogu.

Predložili su i način izbora delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda te ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

HDZ-ovi delegati, između ostalog, u izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH predlažu da mandat pripada političkoj stranci, a ako nosilac mandata istupi iz stranke, onda ga dobija idući s liste te stranke.

HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona podržava SNSD, dok su ostale stranke, barem one iz FBiH, protiv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.