open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Delić o Eko akciji: Ko nama pošalje SIPA-u, mi njemu imamo pravo poslati inspekciju
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić uputio je zahtjev Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku izvrše provjere akata Udruženja građana Eko akcija.
08.12.2021. u 14:22
get url
text
get url
text

- Potrebno je da u što kraćem roku, a u skladu sa odredbama Zakona o udruženjima i fondacijama, izvršite provjere o usklađenosti svih akata i nadzor u Udruženju građana Eko akcija sa sjedištem u ulici Radnička bb ili u ulici Trg Barcelone broj 5, 71000 Sarajevo – navodi se u zahtjevu koji potpisuje ministar Delić.

Iz Eko akcije reagirali su na ovaj dokument kazavši da je problem broj jedan kantonalne Vlade u Sarajevu društveni otpor.

- Izgleda da je Fortina Vlada Kantona Sarajevo, žestoko reklamirana poštena vlada, najprilježniji čuvar sponzorskih aspiracija Naroda i pravde. Tako umjesto na gradilište skladišta kerozina u vodozaštitnoj zoni ili na gradilište elitnih kanalizacija na našim planinama, inspekcija stiže na vrata Udruženja Eko akcija. Po prijavi ministra Adnana Delića, kojeg je tu postavio Narod i pravda. Duboko smo počastvovani pažnjom – naveli su iz Eko akcije.

- Šalu na stranu, plan je jasan, oni hoće našu vodozaštitnu zonu za svoje građevinske placeve. Po svaku cijenu. Hoće je čak i žešće nego SDA svojevremeno. Šteta je njihova što mi druge vode nemamo. Nema odstupanja.

Podsjećamo, Eko akcija je bila najglasnija kada je upitanju izgradnja terminala za skladištenje kerozina u Novom Gradu u Sarajevu, a kritiziraju i brojne druge odluke Vlade KS kada je upitanju građenje i ujecaj na život i zdravlje građana KS.

Nakon ove objave Eko akcije reagiralo je Ministarstvo privrede KS i ministar privrede KS Adnan Delić kazavši kako nije prvi put da udruženje Eko akcija iznosi neistine i informacije zasnovane na insinuacijama, kao i paušalne navode, bez ikakve pravno valjane argumentacije, te na taj način dezavuiraju javnost izvrtanjem činjenica onako kako odgovara njihovom poimanju stvarnosti.

- To posebno iznenađuje jer sam ja, ako ne jedini, onda jedan od rijetkih koji je stao na stranu građana i stavio se na raspolaganje građanima 24 sata svaki dan. U dva navrata organizovani su i sastanci s ovim udruženjem i neformalnom grupom građana s Dobrinje, saslušani su njihovi zahtjevi i ispunjena obećanja data na sastancima. Ipak, predsjedniku ovog udruženja Anesu Podiću nije smetalo da svojim pojavljivanjima u medijskom prostoru iznosi neistine i dezavuira javnost s ciljem promocije isključivo sebe i svog udruženja, s obzirom na to da takav način nikako nije način na koji bi jedno udruženje, koje je prije svega ekološko, trebalo da istupa u javnosti. Stječe se dojam da što smo više otvoreni i transparentni prema njima, oni su skloniji baviti se nagađanjima i bespotrebnim prozivanjima koja u konačnici ne vode ničemu, osim zatezanju relacija i ometanju zdrave i otvorene komunikacije – naveo je između ostalog Delić.

Naveli su da stoje iza dopisa koji je upućen Ministarstvu pravde BiH i da smatraju da nema razloga za brigu ako rade shodno svom rješenju o registraciji udruženja.

- Demokratija podrazumijeva jednakost svih strana pred zakonom, a ne samo jedne strane i shodno tome smo se obratili nadležnim institucijama kako bi se utvrdila zakonitost rada i poslovanja ovog udruženja. Posebno ističemo i naglašavamo da nemamo namjeru, niti ćemo ikada zabranjivati ili na bilo koji način otežavati rad bilo koje organizacije ili udruženja, što smo i dokazali usmjeravajući organe kontrole na akte Ministarstva privrede, ali nećemo dopustiti da se institucije Ministarstva i ministra koristi na način na koji to radi udruženje Eko Akcija.

Smatramo da s obzirom na to da imamo prijave SIPA-i i Uredu za borbu protiv korupcije, imamo pravo da ispitamo ko nas prijavljuje i to smo pravo iskoristili, kao što koristi i ovo udruženje. Ako tražimo postupanje po pravu i pravdi, onda ona treba da bude jednaka za sve nas ili pak ne? Uostalom, ovo udruženje istupa u javnost i donosi odluke koje su, kao i odluke koje donosi Minstarstvo privrede, podložne komentaru javnosti, pa je krajnje neodgovorno naći se uvrijeđenim kad vas neko prozove za vaše postupke i upirati prstom, insuinirati laži i navoditi javnost na pogrešne zaključke. To je također podložno pravnom lijeku i mi se nećemo libiti da i sami tražimo zadovoljenje pravde kad god to situacija bude zahtijevala – naveo je Delić.

Istakao je da nijedna nadležna institucija koja vrši nadzor nad izdavanjem akata Ministarstva privrede KS nije utvrdila bilo kakve nezakonitosti u procesu njihovog izdavanja.

Aner Žuljević, SDP-ov delegat u Domu naroda FBiH, komentirao je na društvenim mrežama ovaj potez Vlade KS kazavši kako je potez Vlade KS "autogol pod prečku".

U razgovoru za Faktor Žuljević je kazao da je njegov stav da svi političari u ovoj zemlji moraju otvoreno i transparentno komunicirati sa zainteresovanim građanima koji ih redovno i vrlo dobro plaćaju.

- Suština cijele priče svodi se na jednu rečenicu, a to je da dijalog između građana koji smatraju da je njihov životni prostor ugrožen i nadležnih ministara na svim nivoima moraju biti otvoreni i transparentni i u interesu građana. Niti jedan profit niti jedne kompanije na svijetu ne može biti važniji od zdravlja svih naših sugrađana i njihove i naše djece. Smatram da ove stvari koje se pokušavaju utvrditi kroz ovaj dokument su se mogle utvrditi i u komunikaciji o kojoj govorimo. Ako je neko smatrao da mu se treba dokazati izvorni legitimitet, mogao je u toj komunikaciji zatražiti dokumentaciju – naveo je Žuljević, te dodao:

- Ovakav pristup po mom mišljenju narušava dodatno povjerenje između građana i političara i dodatno usložnjava odnose između sistema koji je zadužen da štiti interese svih nas i naravno onih koji ukazuju da su im ti životni interesi ugroženi.

Žuljević navodi da smatra da je "bilo puno pametnije i mudrije ako je neko imao sumnju da li je neko registrovan ili da ima bilo kakav problem sa zakonom, prije svega to trebao pitati u direktnoj komunikaciji, a ako neko nije htio da mu odgovori u smislu dostavljanja odgovarajuće dokumentacije s kojom se identificira u smislu komunikacije sa institucijama, onda se tek na kraju kao posljednja stavka moglo pristupiti slanju ovakvog dopisa".

- Ne znam na koji način trenutno razmišlja predstavnik izvršne vlasti u KS, ali sa svoje strane mogu apelovati da shvati da građani Kantona mu moraju biti prioritet u komunikaciji jer na takav način on pokazuje da je izabran da služi narodu, a ne da vlada narodom – zaključio je Žuljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.