open-navfaktor-logo
search
Protesti u Beogradu
Demonstranti ponovo blokirali zgradu RTS-a, jedan od organizatora napadnut
Šetnja je završena ispred Nemanjine, pozivom prisutnima da se ponovo okupe sljedeće subote od 18 sati na platou kod Filozofskog fakulteta.
30.11.2019. u 21:40
get url
text
Protesti u Beogradu traju već godinu

Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu upriličen je po 52. put u beogradu. Učesnici su se okupili na platou kod Filozofskog fakulteta, odakle je najavljena šetnja preko Trga Nikole Pašića do zgrade Vlade Srbije, međutim kolona se uputila ka RTS-u, gde su se susreli sa pristalicama Dveri i "proglasili blokadu", a tek potom je izveden performans u Nemanjinoj.

- Hrabri ljudi, prije okruglo godinu počeli smo da šetamo, krenulo je u Kruševcu i od tada do danas šetamo svake subote, ni jednu nismo propustili - poručio je sa kamiona jedan od organizatora na početku večerašnjeg protesta.

Umjesto prvobitno najavljenom rutom do zgrade Vlade u Nemanjinoj, učesnici protesta su se uputili u Takovsku ulicu, pred zgradu RTS-a, gdje su se susreli sa pristalicama "Dveri" na sva tri ulaza i "proglasili blokadu RTS-a".

Šetnja je, nakon iznijetih zahtjeva da se omogući gostovanje organizatora "1 od 5 miliona" na RTS-u, a da se liderima Saveza za Srbiju Borku Stefanoviću i Bošku Obradoviću omogući da učestvuju "u posebnoj emisiji", nastavljena ka Vladi Srbije.

Pred Vladom Srbije je izveden, kako su organizatori rekli, performans sa velikom krvavom košuljom. Krvava košulja, zapravo, jedna je od metafora protesta i simbolizuje prebijanje Borka Stefanovića, tada lidera Ljevice Srbije, u Kruševcu. Protest je inicijalno i počeo prije godinu pod sloganom "Stop krvavim košuljama".

Šetnja je završena ispred Nemanjine, pozivom prisutnima da se ponovo okupe sljedeće subote od 18 sati na platou kod Filozofskog fakulteta.

Srđana Markovića, jednog od organizatora protesta "1 od 5 miliona", napao je večeras neidentifikovani muškarac maskiran kapuljačom, ali, s obzirom na to da je policija bila u blizini, osumnjičeni za napad je uhapšen i legitimisan, a zatim i odvezen policijskim kolima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.