open-navfaktor-logo
search
Predbaraž za SP
Desetkovani Zmajevi traže pobjedu protiv Grčke
Rukometna reprezentacije Bosne i Hercegovine danas od 18:15 u Halkidi gostuje selekciji Grčke u prvoj utakmici predbaraža za plasman na Svjetsko prvenstvo 2023. godine. 
16.03.2022. u 08:19
get url
text

Naša reprezentacija se uoči susreta našla u velikim problemim, s obzirom da je selektor Ivica Obrvan podnio ostavku, a čak šest rukometaša neće putovati u Grčku.

Na okupljanju se zbog povreda nisu pojavili Mirsad Terzić (leđa), Senjamin Burić (Ahilova tetiva), Adin Faljić (šaka), Dejan Malinović (šaka) i Josip Perić (koljeno), dok je lijevo krilo njemačkog drugoligaša Ludwigshafena, Enes Keškić na testiranju pred polazak u Grčku bio je pozitivan na virus Covid-19.

VEZANI TEKST - Oslabljeni Zmajevi otputovali u Grčku

Novi selektor Zmajeva, Toni Čolina najavio je susret protiv Helena.

- Fokus nam je na Grčkoj. Oni su u dobrom nizu. Imali su tešku grupu u kvalifikacijama sa Francuskom i Srbijom koju nisu prošli. Na okupu je ista generacija, većinu čine igrači AEK-a i Olympiakosa, golman im je također odličan. Igraju moderan rukomet, uigraniji su od naše trenutne ekipe i sigurno neće biti lahko. Mi želimo da pokažemo karakter u Grčkoj te probamo sa utakmicom u Mejdanu osigurati plasman za dalje.

Golman Benjamin Burić očekuje trijumf na večerašnjem meču.

- Sigurno je da ćemo ići na pobjedu, a ako sve ne bude išlo kako treba, pokušat ćemo izgubiti sa što manjom razlikom, pa da nas ponese publika u Tuzli. Borit ćemo se i pokušati osvariti što bolji rezultat za revanš - kazao je Burić.

Selektoru Čolini na raspolaganju su sljedeći igrači: Benjamin Burić, Marko Davidović, Dragan Šoljić, Stjepan Jozinović, Admir Ahmetašević, Nebojša Bojić, Alen Ovčina, Marin Vegar, Edin Klis, Mirko Herceg, Marko Lukić, Dino Hamidović, Damir Kadrić, Milan Vukšić, Nikola Jeremić, Ibrahim Haseljić, Luka Perić, Elmir Građan i Amir Muhović.

Naša reprezentacija je protiv Grčke do sada igrala četiri puta i upisala je sve četiri pobjede.

VEZANI TEKST - Rival naše reprezentacije u predbaražu: Brojke na strani Zmajeva, selekciju čine četiri internacionalca

Prva dva susreta odigrana su 2012. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, dok su dvije godine kasnije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Zmajevi oba susreta dobili ubjedljivo (28:23, 27:22).

Ukoliko se naša selekcija plasira u drugi krug baraža, tamo će biti nenositelj, a voljom žrijeba određeno je da rival bude selekcija Crne Gore (jedno od najvećih izenađenja nedavno završenog Evropskog prvenstva).

Ovi susreti su na rasporedu između 11. i 17. aprila, a pobjednici baraža obezbijedit će plasman na Svjetsko prvenstvo.

Svjetsko prvenstvo igra se od 11. do 29. januara naredne godine u Poljskoj i Švedskoj. Na njemu će nastupati 32 reprezentacije iz pet konfederacija, a utakmice će se igrati u devet gradova.

Već je poznato 14 učesnika Svjetskog prvenstva, a to su: Poljska, Švedska, Danska, Francuska, Norveška, Španija, Bahrein, Iran, Katar, Saudijska Arabija, Argentina, Brazil, Čile i Urugvaj.

Susret Grčka – BiH direktno prenosi kanal BHT1. Revanš-meč igra se u subotu u tuzlanskom Mejdanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.