open-navfaktor-logo
search
Imenovanje Kristić
Dević: Ovo je strašno, kako će sad Konaković objaviti ovo u Službenim novinama
Konaković, smatra Dević, krši Poslovnik na način da on imenuje predsjedavajuću Skupštine KS
27.12.2019. u 13:30
get url
text

Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Mahir Dević je prokomentirao tvrdnje dosadašnjeg predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića (Narod i Pravda) o mogućim narednima na sutrašnjoj hitnoj sjednici.

- On je sklon davanju veoma teških izjava, potpuno neutemeljenih. Ako iko vrši ovdje pritisak i opstrukcije, te prijeti službama, dopredsjedavajućoj Smiljani Viteškić, to je on – kazao je Dević.

VEZANI TEKST - Konaković tvrdi da ima "najavu" nasilja u Skupštini, pozvao policiju u pomoć!?

Pored toga, dodaje, Konaković krši Poslovnik na način da on imenuje predsjedavajuću Skupštine KS. Danas je, podsjetit ćemo, na mjesto predsjedavajuće Skupštine "imenovana" Konakovićeva stranačka kolegica Danijela Kristić.

VEZANI TEKST - Konaković više nije na čelu Skupštine KS, sad predsjedava njegova stranačka kolegica Kristić

- Zna se ko imenuje predsjedavajućeg i da se to objavljuje u Službenim novinama. Ne može bivši predsjedavajući imenovati novog i potpisati taj papir. To je takva zloupotreba ovlasti da je to strašno. To je nemoguće. Kada se bira rukovodstvo Skupštine, bira se više kandidata iz četiri naroda. Skupština ih potvrdi i onda oni između sebe izaberu predsjedavajućeg. To je postupak imenovanja. Postupak razrješenja podrazumijeva razrješenje od strane Skupštine i imenovanje ponovo od strane Skupštine, te objavu u Službenim novinama. Kako će sad on ovo objaviti u Službenim novinama? Nikako – pojasnio je Dević.

Ukoliko nova skupštinska većina smijeni Konakovića, te na njegovo mjesto izabere drugog zastupnika iz reda bošnjačkog naroda, "omjer snaga" u Kolegiju Skupštine između nove i stare skupštinske većine bio bi 2:2. To, tvrdi Dević, neće predstavljati problem.

- Sve što Poslovnikom nije riješeno, odnosno ne može da se riješi, rješava se na bazi člana 3, zaključkom Skupštine. Ako oni ne mogu da se dogovore ko je predsjedavajući, Skupština kaže da je to Mirza Čelik. Skupština imenuje i razrješava, ne može predsjedavajući nikoga ni imenovati ni razriješiti. Trebao bi ga neko nazvati da mu to kaže. Nevjerovatno, zaista – izjavio je Dević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.