Klub zastupnika SDA uputit će, u ponedjeljak, u proceduru zvaničnu inicijativu prema Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo, s ciljem zaustavljanja isplata 200.000 KM iz Budžeta KS anonimnom udruženju 'Institut za kulturu i umjetnost' koje je osnovano samo mjesec dana prije usvajanja budžeta - najavio je zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević.

- Ovdje je očigledno riječ o dobro smišljenom pokušaju pljačke budžetskog novca, što mora pod hitno biti zaustavljeno, naročito zbog direktnih političkih veza između diskreditiranog udruženja i Naše stranke, kao vladajuće stranke u Kantonu - rekao je Dević. 

Najavio je da će i ispred Kluba zastupnika SDA biti pripremljena inicijativa za izmjene Budžeta, s ciljem, kako je rekao, "brisanja stavke od 200.000 KM za ovo fantomsko udruženje, te preusmjeravanja sredstava u druge svrhe".

- Konkretno, tražit ćemo da ta sredstva budu raspoređena prema JU Muzej Alija Izetbegović, BZK Preporod, Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH, Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka i Javnu kuhinju 'Merhamet'. Svim od ovih društveno korisnih i značajnih ustanova i udruženja dio ovog iznosa će biti od velike koristi za njihov rad u interesu građana. Pratit ćemo ovaj slučaj pažljivo i insistirat ćemo da reaguje i pravosuđe ako Vlada KS bude tražila da ostane ova stavka, jer se radi o brutalnom pokušaju pronevjere budžetskog novca. Istovremeno tražimo i da Vlada KS, na čelu sa premijerom Edinom Fortom iz Naše stranke, koja je direktno povezana s ovom aferom, snosi punu političku odgovornost za ovaj pokušaj otimačine budžetskog novca - rekao je Dević.