- Bosanskohercegovački entitet RS nije subjekt međunarodnog prava jer nije nikakva država nego posljedica genocida. Ako se podsjetimo presude Međunarodnog suda pravde iz Haga, donesene 2007. godine, tamo je utvrđeno da su genocidne institucije tada takozvane RS osmislile (političke i vojne), planirale i provele aktivnosti koje su za rezultat imale genocid, uz to da je to tadašnja SR Jugoslavija (danas Srbija), znala, ali nije učinila ništa da to spriječi, onda je i laiku jasno da je na međunarodnom planu identifikovan onaj ko je imao i realizirao genocidne namjere - saopćili su.

VEZANI TEKST - Dodik predložio Vučiću da se zajedno razgovara o statusu RS-a i Kosova 

Osim toga, dodaju, imamo i niz presuda iz Haga, prema pojedincima iz političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske koji su presuđeni za genocid, zločine protiv čovječnosti i etničko čišćenje, što su oni ostvarivali kroz udruživanje u zločinački poduhvat s ciljem činjenja genocida.

- Kada to znamo, onda je sasvim jasno da bilo ko u svijetu neće nikada podržati ideju da nešto što je nastalo na genocidu i etničkom čišćenju postane suverenom državom. Čuli smo poruke svjetskih državnika povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, koje nedvojbeno govore u korist podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, tako da ove igrokaze i samoreklamiranje Milorada Dodika teško da bilo ko može shvatiti drugačije osim da idu u korist jedne istočne zemlje, koja ovdje planirano i organizirano destabilizira Bosnu i Hercegovinu, kako bi se omeo i zaustavio naš put u NATO i Evropsku uniju - zaključuju iz DF-a.

Dodik je danas na sastanku sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Banjoj Luci rekao da Kosovo ne može da bude međunarodno priznata država.

- Ako idemo sa pozicije ovih koji to prihvataju, i RS bi trebalo da ima pravo na isti tretman jer ima gotovo identične nacionalne i historijske okolnosti - rekao je Dodik.