open-navfaktor-logo
search
Velika nesreća
Direktor farme Milo Selo dan poslije požara: Šteta je milionska, ugrožena je egzistencija 100 porodica
Dan poslije velikog požara u kojem je izgorila farma Milo Selo na Ozrenu kod Lukavca, radnici i direktor su još pod dojmom velike nesreće koja ih je zadesila.
07.05.2022. u 10:50
get url
text

- Uzrok je najmanje bitan faktor u cijeloj priči. Što bi u Bosni rekli: Jedna šteta hiljadu grijehova. Problem je šta su posljedice. Uzrok u ovakvoj situaciji nije važan – kaže na početku razgovora za Faktor direktor farme Milo Selo Mevludin Čeliković.

Radnici farme sa nevjericom gledaju na zgarište, jer znaju da je požar ugrozio egzistenciju njihovih porodica.

- Štete se zbrajaju. One su ogromne. Stradao je kompletan objekat sa muzištem i svom pratećom opremom. Nažalost, i dobar dio životinja je stradao, tako da ćemo tek kroz izvjestan period moći reći konačnu štetu koja je sigurno iznad milion KM. To je direktna šteta, dok je indirektna nesaglediva. Stradao je i dio plastenika i hala koja je služila za preradu. Trebat će vremena da se sve sanira. Nakon požara direktno je ugroženo nekih 20 stalno zaposlenih, plus mreže saradnika i kooperanata koji rade sa nama. To je oko 100 ljudi i njihovih porodica – ističe Čeliković.

{$galerijaFotografija}

Direktor farme Milo Selo dodaje da su im u pomoć odmah priskočili nadležni koji su obećali pomoć.

- Zahvaljujem se našem gradonačelniku Edinu Deliću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Emiru Begiću, kao i svim pratećim službama u Lukavcu i kantonu. Svi su obećali podršku i uz prijatelje sve ćemo lakše izgraditi. Posebno sam zahvalan svim kolegama koji su se maksimalno potrudili da pokušaju spasiti životinje i da ne bude povrijeđenih - kaže Čeliković.

Milo Selo je farma na kojoj se pored koza i ovaca, uzgajaju voće i povrće, a predstavljala je i omiljeno turističko odredište.

- Naša farma nije bila samo agrarni, nego i turistički projekat. Kroz Milo Selo je prošlo jako puno djece koja su dolazila da uživaju u prirodi i da uživo vide domaće životinje. Jedna od najtužnijih stvari što dugo vremena to više nećemo moći omogućiti djeci. Jedan period bit ćemo limitirani po proizvodima po kojima smo prepoznatljivi u cijeloj BiH, kao što su kozije mlijeko, sirutka, sirevi – kaže na kraju direktor farme.

Farma Milo Selo u Lukavcu nakon požara, 07.05.2022
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.