open-navfaktor-logo
search
Liječnici upozoravaju
Djeci mlađoj od šest godina ne treba davati lijekove za prehladu i kašalj
Pedijatri preporučuju da se lijekovi s antihistaminom u potpunosti izbjegavaju prije šeste godine, a od šeste do 12. koriste s velikim oprezom
15.11.2018. u 16:41
get url
text

Liječnici upozoravaju roditelje da djeci mlađoj od šest godina ne daju dekongestive kojima se liječe kašalj i prehlada.

Novo istraživanje objavljeno prošlog mjeseca u časopisu BMJ pokazuje da nema dovoljno dokaza da lijekovi s antihistaminicima pomažu pri začepljenom nosu, a kada je pacijent mlad, to može biti štetno. Osim toga, The New York Times piše da lijekovi za kašalj zapravo ne pomažu djeci da manje kašlju.

Štoviše, Consumer Affairs navodi da takvi lijekovi mogu dovesti do nesanice, pospanosti, glavobolje i nadraženog želuca kod odraslih, dok su kod djece, osim navedenih nuspojava, moguće hipertenzije i konvulzije.

Pedijatri preporučuju da se lijekovi s antihistaminom u potpunosti izbjegavaju prije šeste godine, a od šeste do 12. koriste s velikim oprezom.

Kod kašlja i simptoma prehlade savjetuju korištenje paracetamola ili ibuprofena kod temperature i bolova, kao i inhaliranje te ispiranje nosa fiziološkom tekućinom. Iznimno je važno i hidrirati organizam unosom tekućine.

Consumer Affairs upozorava na još neke tretmane koji su se istraživanjima pokazali neučinkovitima: grijani zrak, ehinaceja, probiotici i ulje eukaliptusa. U Americi su pokrenuti konkretni koraci kojima se roditelje upozorava da takve lijekove ne daju svojoj djeci jer se oni povezuju s halucinacijama, aritmijom srca, smanjenjem svijesti i drugim nuspojavama.

Časopis The Times preporučuje roditeljima da pokušaju prepoznati je li riječ o simptomima obične prehlade ili tijelo signalizira da se radi o nečem ozbiljnijem. Na to mogu ukazati otežano disanje i visoka temperatura, koja je jedan od simptoma gripe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.