Petak, 02.06.2023.
FOTO: Damir Hodžić

Dočekali jutro na otvorenom: Rudari ne odustaju od zahtjeva, idu do kraja

Rudari koji su jučer došli u Sarajevo na proteste dočekali su jutro ispred zgrade Vlade Federacije BiH. 

- Podrška se širi. Imamo informacije da su naši autobusi zaustavljeni u Tuzlanskom kantonu i ZDK. Dobio sam poruku da se rudari iz Banovića pridružuju skupu. Nećemo odustati od naših zahtjeva. Elektroprivreda pokušava naše zahtjeve predstaviti da mi imamo za cilj da dođe do povećanja cijena struje za domaćinstva - kazao je.

Na sastanku koji je u ponoć sazvao federalni premijer Fadil Novalić formiran je pregovarački tim koji bi danas sa sindikatima rudnika trebao pregovarati o njihovim zahtjevima. Kako javlja naš fotoreporter, očekuje se dolazak još 10 autobusa iz Kaknja, a rudari su poručili kako imaju jedinstven stav, te da neće odustati od svojih zahtjeva i idu do kraja. 

Radnici sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine koji posluju u okviru koncerna Elektroprivreda BiH, između ostalog, traže stavljanje van snage spornih pravilnika, smjene generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća te utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Građani Sarajeva su sinoć i noćas rudarima u znak solidarnosti donosili hranu, piće, deke...

Podršku rudarima pružili su i iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH-Kantonalni odbor Kantona Sarajevo 

- Snažno podržavamo jasne i opravdane zahtjeve vašeg sindikata i želimo da rukovodstvo i članstvo vašeg sindikata istraje u protestu do ispunjenja svih zahtjeva. Možete računati na punu podršku našeg sindikata i stojimo vam na raspolaganju za svaki vid sindikalne pomoći jer vaša borba je i naša borba - navodi se u pismu koje je potpisao Saudin Sivro, predsjednik ovog sindikata.  

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh