open-navfaktor-logo
search
Ne prave se pomaci
Dodik i na ovoj posebnoj sjednici NSRS-a ponovio: Za BiH se ne treba vezivati, da ne žalimo kad odemo
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik objasnio je danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a razloge zbog kojih je uložio veto na odluku o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH, a o čemu je Faktor već pisao, ali i ponovio neke stavove koje je i ranije iznosio pred entitetskim zastupnicima.
14.09.2022. u 13:02
get url
text

- Moramo odustati od BiH koja nije dogovorena među tri naroda. Današnja BiH je nametnuta. Za takvu BiH se ne smijemo vezivati, da nam ne bude žao onda kada odlučimo da odemo. BiH kakvu su nametnuli stranci, mora da nestane – rekao je Dodik.

Naveo je kako se u BiH beskonačno pregovara, a da se ne prave pomaci.

- Moramo odbaciti paradigmu o reformama koje su navodno neophodne da bi išli na putu ka EU. Od nas se uporno traži da se odreknemo svojih prava ili da šutimo kada ih otimaju – rekao je Dodik, te nastavio:

- BiH nam se nameće bez našeg pristanka. Suverenitet BiH iznad Ustava nije prihvatljiv i kad-tad ćemo ga odbaciti. BiH je za sve nas velika nevolja i regresija, lišena svake vizije i budućnosti... - rekao je Dodik.

Poručio je da se mora razviti sistem stalne budnosti, ako RS ne želi da nestane.

Govoreći o agremanu ambasadoru Njemačke, Dodik je rekao da se ne može očekivati da se "sa zastavama i cvijećem dočekuju one koji najavlju obračune sa RS-om".

Ocijenio je i kako je za vrijeme 16 godina vlasti njemačke kancelarke Angele Merkel to nije bio slučaj, a da danas "bosanski muslimani, članovi Bundestaga, odlučuju šta je vanjska politika Njemačke prema BiH".

- Da li će nas Njemačka poštovati ako kažemo dobrodošli, ukinite naša prava, ili neko misli da je ovo 1941. i da bi mogla da uslijedi vojna odmazda zbog neposlušnosti – rekao je Dodik.

Kritikujući "političko Sarajevo", Dodik se dotaknuo i "pojedinaca u RS-u".

- Koji su to Srbi koji plaše vlastiti narod strahom, i neka niko ne sluđuje narod diplomatijom. Zapadnjaci ovdje ne dolaze da se upoznaju sa situacijom, nego sa već stvorenim predrasudama izlobiranim od muslimanske dijaspore – rekao je Dodik.

VEZANI TEKST - Počela posebna sjednica NSRS-a: Dodik neće imati dvotrećinsku podršku?

Ponovio je i nepoštovanje prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu, da RS njegove odluke neće prihvatati niti ih objavljivati u Službenom glasniku RS-a.

Tražeći podršku zastupnika u NSRS-u za veto, Dodik je konstatovao da možda neće doći do glasova dvije trećine zastupnika, ali i poručio da to nije njegov poraz, nego njihov.

- Konačna odluka je obavezujuća za mene, ali ako i u narednim danima budem imao priliku da uložim veto, ja ću to opet uraditi. Laž je da Dodik neće imati većinu, ovo je NSRS. Treba da odbijemo svako petljanje i miješanje bilo koje zemlje, pa i Njemačke. Treba i da odbijemo rezoluciju koju su donijeli u Bundestagu i ovaj parlament treba da uputi pismo svim zastupnicima Bundestaga, da se kaže da su prekršili Ustav i da ne mogu da se mijašaju u unutrašnje stvari – zaključio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.