open-navfaktor-logo
search
Nakon odbijanja MMF-a
Dodik ima navodno plan B, hoće li po ko zna koji put posegnuti za "kreditom iz Rusije"?
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik prošle sedmice odbio je novi kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) obrazloživši kako bi tim dogovorom bh. entitet Republika Srpska prenijela neke nadležnosti na nivo države Bosne i Hercegovine.
17.12.2020. u 07:43
get url
text

- Ponudu MMF-a treba odbaciti. Aranžman kojim se traži bilo kakav prijenos nadležnosti i političko uvjetovanje, neprihvatljiv je – izjavio je Dodik što je bio signal, bolje rečeno naredba, koju su njegovi potčinjeni uključeni u pregovore s MMF-om promptno izvršili.

VEZANI TEKST Dodik: Nismo spremni na "antitegeltija" zakone

Dodik je naglasio da nije zabrinut jer navodno ima plan B.

- Imamo ponudu od naših partnera sa kojima radimo u visini od 400 miliona eura da otkupe naše obveznice na međunarodnom finansijskom tržištu. To su naši prijatelji koji žele da nam pomognu. Imam uvjerenja da će tako biti – tvrdi Dodik.

I ranije je Dodik imao velika finansijska obećanja, obično u aranžmanu s Rusijom, koja su u pravilu završavala nerealizacijom. Prije šest godina nakon povratka iz Moskve na sva zvona je najavio  "mali" i "veliki" kredit u zbiru od 765 miliona eura. Narod je bio oduševljen, govorilo se: "Majčica Rusija brine o nama". Novac nikada nije stigao u RS. Tokom augusta ove godine Dodik se ponovo obratio Rusima, ovaj put iznos je 500 miliona eura, ali ni četiri mjeseca od tada nema ni riječi o realizaciji kredita.

VEZANI TEKST - Lavrov se sastao s Dodikom

Da se nešto konkretno dešava, Dodik bi se tokom posjete ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova BiH pohvalio kako uskoro stiže tražena finansijska injekcija iz Moskve.

Damir Miljević, ekonomski stručnjak iz Banje Luke, o svemu ovome kaže:

"Vole tako da pričaju o velikim stvarima. No, zar im neko vjeruje, ne samo političarima u RS-u, već u cijeloj BiH. U nedostatku bilo kakve ideje, u BiH se spas vidi u zaduživanju kod međunarodnih finansijskih institucija".

Smatra da neće doći do bankrota RS-a, samim tim ni BiH, ali…

- Država neće bankrotirati jer strancima odgovara da se BiH zadužuje jer je prvom stavkom zakona o budžetu regulisano da se isplaćuje rata kredita. To nema nigdje u svijetu. S druge strane, mnogi bh. građani su već bankrotirali. Zato se ne treba čuditi što ogromna većina mladih želi otići iz BiH – ističe Miljević.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.