Istakao je da je odluka CIK-a da se ponište izbori u Doboju i Srebrenici sramotna.

VEZANI TEKST - Poništeni izbori u Srebrenici i Doboju, utvrđene brojne izborne malverzacije

- Ona je usmjerena protiv Republike Srpske, ali isto tako to je i priprema za naredne izbore. Žele da se oslabi SNSD. Sva srpska glasačka mjesta u Srebrenici su poništena, a dva bošnjačka nisu. Ovdje se radi o čistom inženjeringu. CIK je pod čistim upravljanjem stranaca - rekao je Dodik.

Poručio je da se ovo nije smjelo dogoditi, te dodao da odluka CIK-a predstavlja ozbiljan presedan.

- Grad Doboj je krenuo u razvoj. Gradi se autoput, bolnica, dvorana i sada neko to želi zaustaviti - naveo je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik je izjavio da se ovdje radi o jednoj sramotnoj koaliciji SDS-a i PDP-a, odnosno Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, piše RTRS.

- Ne mogu da ponište dovoljno izbora u Republici Srpskoj koliko ćemo mi pobijediti. Tamo gdje su Srbi pokušava se nametnuti da Srbi ne poštuju zakon. Ovo je direktno u funkciji političkog Sarajeva. Sva izborna prava u Doboju i Srebrenici su poništena. Mi ćemo se žaliti Sudu, mada je i to bezvezno, jer je to sve jedna struktura. SNSD će početi aktivnosti da bojkotuje izbore 2022. godine - poručio je Dodik.

Odluka CIK-a da ponovi izbore u Doboju je potpuno logična, opravdana i hrabra, poručili su lideri opozicionih partija SDS-a, PDP-a i DNS-a, koji su se zbog odluke ove institucije da poništi izbore u Doboju i Srebrenici javnosti obratili iz Doboja, u kojem se, kažu, dogodila krađa volje birača.

- Ovo je nešto što se prvi put na ovakav način dešava u BiH i ovo je svjetionik u tunelu da konačno u ovoj zemlji u narednom periodu imamo fer, poštene, zakonite izbore. Očekujemo da se, osima ponavljanja izbora, koje će se neminovno desiti, utvrdi i odgovornost svih onih koji su u ovom kriminalnom, lopovskom, kradljivskom lancu izbornih prevara učestvovali zajedno s njihovim pokroviteljima koji dolaze iz samih vrhova vladajućih političkih stranaka - kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, kazao je da se ne može povući znak jednakosti između Doboja i Srebrenice, u kojoj su stranke iz RS imale zajedničkog kandidata za načelnika općine, pišu Nezavisne.

- Srebrenica nije isto kao i Doboj i to želimo jasno da naglasimo. Naše je pravo da budemo nezadovoljni takvom odlukom... Mi ćemo iskoristiti, naravno kada proučimo tu odluku, mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju i o tome se očitovati. Ali želim potpuno jasno da kažem, gdje god se kralo, u bilo kojem mjestu, to mora da doživi sankciju. Znači, u bilo kojem mjestu, to je principijelan stav SDS-a, i ne samo to, treba da odgovara prekršajno i krivično, i u tom smislu na isti način posmatramo bilo koji grad, bilo koju opštinu, bilo koju lokalnu zajednicu - rekao je Šarović.

Iz DNS-a poručuju da nisu u potpunosti zadovoljni odlukom CIK-a.

- Smatramo da nije trebalo da budu ponovljeni izbori, nego da je trebalo da budu raspisani novi izbori u Doboju. Samo na taj način bi bile spriječene nepravilnosti koje su obilježile izbore 15. novembra. Ovdje se prijavilo preko 80 političkih subjekata i prevashodno se radi o izbornim malverzacijama SNSD-a da bi obezbijedio što veći broj članova biračkih odbora - izjavio je Nenad Nešić, lider DNS-a, te dodao da toj stranci ne treba nijedan ukradeni glas.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH poništila je danas izbore u Srebenici i Doboju, koji su održani 15. novembra 2020. godine.