open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Dodik: Predsjednik RS-a treba biti i član Predsjedništva BiH, govorio i o otcjepljenju
Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, kazao je da će tokom predstojećih izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine predložiti da jedna osoba vrši funkciju i člana Predsjedništva i predsjednika Republike Srpske.
27.03.2021. u 14:05
get url
text

- Mi imamo pravo da kažemo kako ćemo birati našeg člana Predsjedništva i mislimo da predsjednik koji ima dinamiku i upoznat je sa svim detaljima za Republiku Srpsku treba da bude član Predsjedništva BiH – kazao je Dodik.

Ponovo je Dodik govorio i o raspadu BiH. Na pitanje novinara da li vjeruje da može doći do mirnog raspada BiH, kazao je da je to realno.

Na konstataciju novinara da Bošnjaci na to neće pristati nikad kaže:

- Neće Bošnjaci! Nije pitanje njihovo "neće", već naše "hoću". Sve više ljudi u Evropi i svijetu vidi da ovo ne ide nigdje, osim nekoliko pojedinaca koje plaćaju bošnjački i muslimanski lobiji po Americi i oni pričaju istu priču godinama. Međunarodna zajednica sada insistira na reformama kao što su VSTS i javne nabavke. Oni su to napravili, i taj VSTS i javne nabavke, i sada hoće da mi popravljamo njihove bljuvotine i onda kažu da je to vrhunska stvar na putu ka EU. Oni sada hoće da mi legalizujemo njihova kršenja Ustava, a mi to nećemo i insistiraćemo da se VSTS vrati pod nadležnost entiteta.

Kazao je kako je na prošloj sjednici Skupštine RS-a tražio sam da se "opozicija, saglasi da izađemo u parlament i jedinstveno donesemo odluku o statusu Republike Srpske i kada oni budu spremni - ja sam spreman da to uradimo. Svjestan sam šta znači unutrašnji konsenzus i u takvim stvarima on je važniji od međunarodnog", pišu Nezavisne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.