open-navfaktor-logo
search
Šef Predstavništva RS-a
Dodikov lobista se požalio: Palmer vidi nacionalizam samo kod Srba, kritikuje samo Banju Luku
Šef Predstavništva entiteta RS u Washingtonu Obrad Kesić smatra da je vanjska politika SAD-a u vrijeme Donalda Trumpa napravila veliki zaokret, ali da, kako je kazao, ima primjera kao što je Matthew Palmer "čije izjave potvrđuju da nacionalizam vidi samo kod Srba".
16.09.2020. u 11:31
get url
text

Palmerova posjeta Bosni i Hercegovini je, smatra Kesić, simbolična.

- Prvo, da se pokaže da je SAD uključen u procese na Balkanu, te da pokušava da ohrabruje snage koje vuku politiku prema starim ciljevima politike SAD-a, globalističkoj percepciji prema kojoj svi na Balkanu treba da se odreknu nacionalizma. Prema onome što čujemo od Palmera, vidimo da to samo prepoznaje među Srbima, a među drugim narodima se nalazi u situaciji da to i potpaljuje – izjavio je Kesić u intervjuu za Glas Srpske.

Dodao je da Palmer "često prešuti što je svima jasno", a u tom kontekstu je izdvojio izostanak Palmerove reakcije na navodni "nacionalizam SDA" i neke poteze koji su, tvrdi on, usmjereni na centralizaciju BiH.

- To što prešuti i usmjerava kritiku na Banju Luku ohrabruje nacionalizme drugih i ne pomaže da se rješavaju ključni problemi na koje bi bila stavljena tačka kad bi State department imao ravnopravniji pristup – ocijenio je Kesić.

VEZANI TEKST - Lobistički debakl RS-a: Platili četiri miliona KM za kritikovanje "dolazeće" američke administracije

Zamjera Kesić Palmeru što nema senzibilitet prema "pravu svakog naroda na samoopredjeljenje", te zbog činjenice da odbacuje povlačenje bilo kakve paralele između Kosova i BiH. Na kraju se šef Predstavništva RS-a osvrnuo i na predstojeće predsjedničke izbore u SAD-u.

- Biden ima prednost što se tiče anketa, ali se ona polako topi. Velika većina srpske zajednice podržava Trumpa jer je antiglobalista i pokazuje da poštuje i uvažava srpske stavove, posebno kada je u pitanju Kosovo i Metohija, ali i odnosi prema RS-u – zaključio je Kesić.

Za vrijeme mandata Donalda Trumpa su, podsjetit ćemo, potvrđene sankcije Miloradu Dodiku, a na "crnoj listi" se šefu SNSD-a pridružio i njegov stranački kolega Nikola Špirić sa cijelom porodicom.

U javnosti se konstantno javljanju kritike na račun izdvajanja novca za potrebe rada Predstavništva RS-a u Washingtonu, s obzirom na nepostojeće rezultate, te ogromno finansijsko opterećenje za građane entiteta RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.