open-navfaktor-logo
search
Propala investicija
Lobistički debakl RS-a: Platili četiri miliona KM za kritikovanje "dolazeće" američke administracije
Taj je angažman od 12. oktobra 2013. godine, kada je osnovano Predstavništvo RS-a u Washingtonu, do danas građane entiteta RS koštao tačno 4.075.000 KM
24.09.2019. u 13:31
get url
text
Obrad Kesić i Milorad Dodik

"Radikalizaciju politike" SDA ohrabrio je specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer. Ovo tumačenje aktuelnih dnevno-političkih dešavanja u BiH šefa Predstavništva RS-a u Washingtonu Obrada Kesića je otprilike sve što su građani entiteta RS dobili u zamjenu za oko četiri miliona KM, koliko je do sada izdvojeno budžetskih sredstava za rad ovog predstavništva.

Ukoliko je tačna teza da je Palmer kao predstavnik američke politike u ovom regionu ohrabrio SDA da se nastavi zalagati za Republiku BiH bez entiteta, onda je Kesić njom podvukao crtu pod svoj šestogodišnji angažman.

Taj je angažman od 12. oktobra 2013. godine, kada je osnovano Predstavništvo RS-a u Washingtonu, do danas građane entiteta RS koštao tačno 4.075.000 KM. Za samo nekoliko mjeseci 2013. godine je Kesić iz budžeta entiteta RS dobio 315.000 KM, naredne godine mu je uplaćeno 590.000 KM, a 2015. čak 655.000 KM. Naredne, 2016. godine, je Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju za rad Predstavništva RS-a u Washingtonu izdvojilo 590.000 KM, a 2017. je "oboren rekord", kada je na račun Kesićevog Predstavništva uplaćeno 700.000 KM. Prošle godine je taj iznos bio nešto niži, "tek" 625.000 KM, dok je za ovu godinu namijenjeno 600.000 KM.

Požalio se Kesić i na "blagu osudu" Programske deklaracije SDA iz Ambasade SAD-a, dok su lideri iz RS-a, dodao je, "predmet mnogo oštrijih osuda".

- Ta izjava Amerikanaca o Deklaraciji je stidljiva i oni moraju biti mnogo ravnopravniji u pristupu stvarima u BiH kada je riječ o Dejtonskom sporazumu – ocijenio je Kesić.

Ovakvo otvoreno priznavanje lobističkog debakla osobe zadužene za nametanje SNSD-ovih interesa na američku vanjskopolitičku agendu je u suštini samo logičan slijed događaja, prethodno ovjekovječenih pozicijama Milorada Dodika i Nikole Špirića na "crnoj listi" SAD-a.

Kesićev lobistički "masterpiece" je i otužni prizor tadašnje premijerke RS-a Željke Cvijanović i supruge Milorada Dodika na inauguraciji Donalda Trumpa, odnosno nekoliko stotina metara od mjesta na kojem je aktuelni američki predsjednik položio zakletvu.


Željka Cvijanović i Snježana Dodik

Sastala se tog januara 2017. godine Cvijanović sa nizom zvaničnika iz "dolazeće" Trumpove administracije, a kao dokaz te tvrdnje su priložene i fotografije, poput one sa "sastanka" sa Drinom Vlastelić-Rajić, za koju se ispostavilo da je zapravo Kesićeva savjetnica.


Snježana Dodik, Željka Cvijanović i Drina Vlastelić-Rajić

Ako se američka vanjska politika nije pomjerila niti milimetar u korist RS-a, već naprotiv, te ako zvaničnici tog bh. entiteta redom završavaju na "crnoj listi", nameće se pitanje zbog čega se zapravo izdvaja budžetski novac za Predstavništvo u Washingtonu i na šta se taj novac troši.

Samo u periodu od 2013. do kraja 2015. godine je Predstavništvo za iznajmljivanje kancelarijskog prostora, poslovne ručkove, hotelski smještaj i putne troškove potrošilo 450.000 dolara. Prema pisanju medija iz SAD-a, posao u Trump International Hotelu u Washingtonu cvjeta od kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a. Predstavnici najmanje 28 stranih vlada boravili su u hotelu u tom periodu, a među njima je i Cvijanović. Ona se, kako je saopćeno iz njenog kabineta, u julu prošle godine u tom hotelu navodno sastala sa Trumpovom savjetnicom Kellyanne Conway, press-sekretarkom Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders te bivšim menadžerom Trumpove kampanje i lobistom Coreyjem Lewandowskim, koji se direktno povezuje sa lobističkom firmom kojoj je Vlada RS-a plaćala 10.000 dolara mjesečno.


Corey Lewandowski i Željka Cvijanović

Unajmljeni kancelarijski prostor kojeg koristi Predstavništvo RS-a se nalazi u aveniji Pennsylvania 1701 u blizini Bijele kuće.


Zgrada u kojoj se nalazi sjedište Predstavništva RS-a u Washingtonu

Na istoj adresi se nalazi i sjedište kompanije TSM Global Consultants, čiji su osnivači Obrad Kesić i Drina Vlastelić-Rajić. Dakle, građani entiteta RS plaćaju zakup prostorija u kojima je smještena privatna firma uposlenika Predstavništva RS-a. Treći partner u ovoj firmi je Steven E. Meyer, koji s vremena na vrijeme u medijima pod SNSD-ovom kontrolom i onima u susjednoj Srbiji zastupa velikosrpske interese te plasira hvalospjeve na Dodikov račun.

Pored zakupa, dio novca se troši na plaće. I to veliki dio novca. Prema FARA izvještajima, za plaću Obrada Kesića se na godišnjem nivou izdvaja 82.000 dolara godišnje, što je oko 142.000 KM, odnosno gotovo 12.000 KM mjesečno. Njegova savjetnica Drina Vlastelić-Rajić ima mjesečnu plaću u iznosu od 5.000 dolara, odnosno 8.660 KM mjesečno.

Sve navedene cifre izgledaju beznačajno u odnosu na ukupan iznos kojeg je vlast u entitetu RS potrošila na lobiranje u SAD-u, a koji je odavno premašio granicu od 30 miliona KM.

Posljednja firma koja se registrirala u Ministarstvu pravde SAD-a kao partner Vlade RS-a je McGinnis Lochridge, a u periodu od 1. maja do 31. decembra ove godine će za "savjetovanje o stvarima koje se tiču međunarodnog prava" od do guše zaduženog entiteta RS naplaćivati 80.000 dolara mjesečno.

{$galerijaFotografija}

Iako se u javnosti s vremena na vrijeme aktuelizira pitanje uzaludnog lobiranja vlasti entiteta RS u SAD-u, konkretne aktivnosti s ciljem utvrđivanja transparentnosti i svrhe utroška višemilionskih iznosa su izostale.

1 od 387
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.