open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica
Dodikov veto oboren četvrti put zaredom u NSRS
Veto člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na odluku o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH danas nije dobio podršku zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a.
14.09.2022. u 16:23
get url
text

Dodik je tražio održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a kako bi se zastupnici RS-a izjasnili o njegovoj izjavi o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

VEZANI TEKST - Predloženi zaključci: NSRS nema ništa protiv njemačkog ambasadora, odbacuje rezoluciju Bundestaga

Za podršku Dodikovom vetu bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno ukupno 56 poslanika, dok su sjednici prisustvovala 54 poslanika.

Međutim, pred kraj današnje sjednice zastupnici vladajuće većine okupljene oko SNSD-a predložili su zaključke koji su na istoj sjednici usvojeni.

Izglasano je da Narodna skupština RS-a donosi odluku i "daje" agreman ambasadoru SR Njemačke u BiH.

- Narodna skupština RS-a odbacuje njemačku intervencionističku politiku i rezoluciju Bundestaga, Njemačka kao garant Dejtonskog sporazuma ima obavezu da dosljedno primjenjuje ovaj sporazum - stoji u drugom zaključku koji je usvojen.

Dodikov veto je oboren četvrti put zaredom.

U junu ove godine podršku poslanika u Narodnoj skupštini RS-a nije dobio Dodikov veto na trgovinski sporazum BiH i Velike Britanije.

VEZANI TEKST - Sva Dodikova veta: Kada je SNSD počeo gubiti podršku u NSRS-u

Narodna skupština RS-a ni u aprilu ove godine nije dvotrećinskom većinom potvrdila Dodikove izjave o proglašenju odluka Predsjedništva, usvojenih na sjednici 31. marta, veoma štetnim po vitalne interese RS-a.

Dodikov veto se tada odnosio na pet odluka od čega su dvije bile u vezi Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, a tri u vezi međunarodnog testiranja učenika.

Također, u oktobru 2021. godine zastupnici Narodne skupštine RS-a nisu potvrdili povredu vitalnog nacionalnog interesa RS-a u odlukama na koje je Dodik uložio veto na tadašnjoj sjednici Predsjedništva i to – otvaranje Ambasade Azerbejdžana u Sarajevu, otvaranje Konzulata Rusije u Banjoj Luci, davanje agremana ambasadoru Bjelorusije za BiH i ambasadoru Dominikanske Republike za BiH sa sjedištem u Švajcarskoj, sporazum Vijeća ministara BiH i Vlade Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka u oblasti odbrambene industrije...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.