open-navfaktor-logo
search
Fudbalska 2022.
Dok su ozbiljne reprezentacije razmišljale o Mundijalu, Zmajevi osvojili "utješnu nagradu"
Svjetsko prvenstvo koje je održano u Kataru bio je centralni fudbalski događaj u 2022. godini. Kako za reprezentativni, tako i klupski fudbal.
01.01.2023. u 15:59
get url
text

Titulu je ponijela Argentina, koje je predvođena Lionelom Messijem stigla do naslova prvaka, trećeg u historiji. 

VEZANI TEKST - Osvrt na Ligu nacija: Da li su Zmajevi moćni ili su rivali bili nemoćni?

Bio je ovo prvi naslov za Messija, a kapiten Gaučosa, prema mišljenju većine sportske svjetske javnosti, u Kataru je potvrdio da je najbolji fudbaler svijeta svih vremena.

Na Mundijalu, opet, nije bilo fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Kvalifikacije smo okončali na četvrtoj poziciji, a Ivaylo Petev je postao bh. selektor koji je osvojio najmanje bodova u historiji kvalifikacija za EP ili SP (samo jedna pobjeda i sedam osvojenih bodova).

Uprkos tome nije smijenjen, ostao je na klupi, a nešto bolje rezultate ostvario je u Ligi nacija.

Dok su se druge, iole ozbiljne, reprezentacije pripremale za Katar, izabranici bugarskog stručnjaka su više sretno nego spretno osvojili "utješnu nagradu".

Zmajevi su prvi prošli kroz cilj u grupi Lige nacije B3 i tako osigurali promociju u elitni razred ovog takmičenja, te automatski i baraž za EURO 2024.

Naša A reprezentacija u 2022. godini odigrala je osam susreta i ostvarila učinak od četiri pobjede, te po dva poraza i remija, uz gol-razliku 6:2.

Godina nije dobro počela, a 25. marta poraženi smo u prijateljskom meču na Bilinom polju od Gruzije (0:1). Četiri dana kasnije slavili smo protiv Luksemburga golom Edina Džeke u 86. minuti meča.

U junu i septembru igrala se Liga nacija. Ovo takmičenje smo otvorili remijem na gostovanju kod Finske - 1:1 (pogodio Prevljak u 93. minuti).

Tri dana kasnije mučili smo se protiv Rumuna, a nakon što su gosti ispromašivali nemoguće, gol za pobjedu postigao je rezervista Prevljak u 68. minuti.

VEZANI TEKST - Faruk Hadžibegić u Sarajevu, Meša Baždarević već traži saradnike, treba li otpisati Amara Osima?

Sa narednog gostovanja u Podgorici sretno smo donijeli bod (1:1), a potom u Zenici "preokrenuli" Finsku (3:2). Prvo mjesto u grupi potvrdili smo domaćim trijumfom nako Crnogorcima, a takmičenje okončali teškim porazom kod Rumunije (1:4).

Ujedno, to će, po svemu sudeći, biti i posljednja utakmica koju je s klupe vodio Ivaylo Petev, jer je najavljeno da Bugarinu neće biti produžen ugovor, a naslijedit će ga, po svemu sudeći, Faruk Hadžibegić.

Ako žele na EURO 2024. godine u Njemačkoj, Edin Džeko i društvo morat će pokazati mnogo više nego u godinama iza nas. Prvi, pravi test, imat će već u martu na startu kvalifikacija protiv Islanda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.