open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Dom naroda: Majkić krivi Bošnjake, međusobne replike Čovića i Izetbegovića
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počeo je raspravu na hitnoj sjednici posvećenu osiguranju 12,5 miliona KM za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra.
23.05.2022. u 13:35
get url
text
Dom naroda

Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba bošnjaka u Domu naroda. Predložen je zaključak da Dom naroda naloži ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi (HDZBiH) da sačini prijedlog odluke o dodjeli sredstava Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da odluku usvoji u roku od 48 sati.

Razlog ovome je što je 19. maj bio zakonski rok do kojeg su sredstva za izbore morala biti osigurana.

Sjednica Doma naroda iskorištena je i za političke prepirke.

VEZANI TEKST - Čović zakazao hitnu sjednicu Doma naroda BiH, o novcu za provedbu izbora u ponedjeljak

Na samom početku rasprave delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) je dovela u pitanje samu sjednicu smatrajući da jedini pravi put za osiguranje novca za izbore jeste kroz budžet.

Iako su kadrovi iz SNSD-a nekoliko mjeseci odbijali dati saglasnost na Globalni fiskalni okvir koji je osnova za pripremu nacrta budžeta institucija BiH, a potom su ministri iz HDZ-a bili protiv da Vijeće ministara BiH donese odluku da se iz akumuliranog viška prihoda osiguraju novci za izbore, Majkić kao krivce vidi Bošnjake.

- Da je ovolika koncentracija bila da se donese budžet bi bismo ga danas imali, ali Bošnjacima je bilo stalo da se na sve načine suprotstave izmjeni Izbornog zakona računajući da će im međunarodna zajednica pomoći za sve drugo ostalo, nametnuti budžet. Nikog nije interesovao budžet, zašto ga nema za prošlu i ovu godinu, nikog to ne interesuje – dodala je Majkić.

Pitala je šta je struktura 12,5 miliona KM koliko je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zatražila.

- Razumijem SDA, tamo je njihov čovjek to predložio i oni su saglasni s tim. Za nas ta institucija nema potrebam legitimitet i nije izabrana u skladu sa zakonom. Njeni članovi većinom nisu stručnjaci za izborni proces nego su to eksponenti SDA, DF-a, SDS-a i PDP-a – kazala je Majkić.

Bakir Izetbegović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i lider SDA, istakao je na sjednici da, između ostalog, Dejtonski mirovni sporazum kaže da je obaveza Parlamentarne skupštine BiH da svake godine usvoji budžet, a da Protokol 1. Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama ističe da je svaka zemlja članica dužna svake četiri do pet godina organizovati izbore.

Podsjetio je da se do 31. decembra tekuće godine usvaja budžet za narednu godinu, a da je Globalni fiskalni okvir usvojen tek 30. marta ove godine.

- Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kaže da mu je sad potreban određeni perod, koji traje evo dva mjeseca, za fiskalni okvir. Ministar Bevanda je član Fiskalnog vijeća BiH, dobro zna šta su realni okviri. Mogao je prošle godine imati solidan nacrt budžeta koji se u roku sedam dana dovrši i predloži – dodao je Izetbegović.

Naveo je da Krivični zakon kaže da je uskraćivanje biračkog prava na bilo koji način kažnjivo i da je krivično djelo. Dodao je da postoji prepiska ministra Bevande s CIK-om u kojem im je predložio rješenje, a "zatim se predomišlja", te da se čula diskusija da treba vjerovati Bevandi, ali da Vijeće ministara nije vjerovalo nego je predložilo budžet koje je on zaustavio kao nezakonit.

- A onda se kaže da su Bošnjaci krivi. Pravi se kriza u ovoj zemlji koja će nas koštati odlaska stotina hiljada mladih. Sve što se radi u ovoj zemlji već četvrtu godinu kreirano je u kuhinjama dviju stranaka – rekao je Izetbegović.

Dodao je da nisu krivi Bošnjaci jer insistiraju na provođenju zakona, već "što nismo prihvatili Izborni zakon koji je protivustavan, koji ignoriše sve presude Evropskog suda za ljudska prava".

VEZANI TEKST - Nema novca za izbore: CIK poništio nekoliko nabavki, nedostaje ljudi, prozvani Bevanda i Tegeltija

- Pozivam vas da se uozbiljite i prestanete ovo raditi što radite drugima. Nemojte stajati između naroda i njihovog prava, dopustite mu da izabere šta hoće – rekao je Izetbegović.

Replicirao mu je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda i lider HDZ-a BiH.

- Kolega Izetbegović umjesto da da kvalitetan doprinos, izlazi sa pamfletima o krivcima za nešto. Razumijem da je kampanja počela, čuli smo jednog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH (aludirajući na Denisa Bećirovića), sada drugog, ali ne možete kršiti poslovnik zbog toga. Ako neko pravi opstrukcije to je vaša stranka – dodao je Čović.

Kasnije je Čović govorio i o "neleganom" CIK-u, da SDA kontrolira pravosuđe, krivcima za budžet.

Javio se opet Izetbegović kazavši da se ovih dana, a i sada za govornicom, čulo od strane HDZ-a da se mogao imati budžet poodavno.

- Onda smo čuli koga optužuje, svog partnera SNSD. Ali SNSD kaže da je problem što Bošnjaci neće da isporuče Izborni zakon – dodao je Izetbegović.

Kazao je da SDA upozorava na anomalije u društvu.

Prethodno je govorio delegat Denis Bećirović (SDP) koji je kazao da je šest puta na sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda tražio usvajanje zaključka da dobiju informacije ko je odgovoran zašto nema budžeta, ali je to odbijano.

Čoviću je odgovorio da je on delegat i da nije korektno to miješati s njegovom kandidaturom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.