open-navfaktor-logo
search
Najmodernija oprema
Donacija Vlade KS: Hitna pomoć bogatija za dva vrhunska savremena sanitetska vozila
Zavod za hitnu medicinsku pomoć bogatiji je za dva vrhunska savremena ambulantna sanitetska vozila opremljena najmodernijom opremom. Donacija je to Vlade Kantona Sarajevo.
23.04.2020. u 20:25
get url
text

- Naš Zavod pruža pomoć građanima Kantona Sarajevo, što podrazumijeva isti vid pomoći i usluge za vrijeme pandemije kao i u normalnim uvjetima. Ovo će nam dobrodoći da u toku pandemije za dodatno podignemo nivo naših usluga i budemo još ekspeditivniji - kazao je direktor ove ustanove Adem Zelihić.

Ova vozila su opremljena po najsavremenijim standardima koji vladaju u Evropskoj uniji. Svako vozilo posjeduje zadnju seriju defribrilatora „Lifepack 15“, respiratore „Wiman“ zadnje generacije, kompletnu opremu za zbrinjavanje traumatoloških, internističkih i ginekoloških pacijenata.

Direktor Zelihić je kazao i kako su oni vrlo zadovoljni ovom donacijom koja će sigurno doprinijeti porastu nivoa usluge, kada je u pitanju hitna medicinska pomoć u Kantonu Sarajevo.

- Mi smo vrlo familijarni s ovom opremom, to je tradicija koja traje otprilike tridesetak godina i vrlo dobro znamo šta je sve potrebno za jedan kardiomobil. Bili smo vrlo zahtjevni prilikom narudžbi. Svaki segment, svaki šaraf je vrlo važan da bi vi pružili dobru uslugu, kada recimo imate na licu mjesta srčani zastoj, a što je najčešći uzork smrti u evropskim zemljama. Za nas je jako važan svaki segment u ovom vozilu da bude onakav kako propisuju struka i nauka, kako bi bili što učinkovitiji - istakao je Zelihić.

Dodao je kako je odličan pokazatelj toga činjenica da je Hitna pomoć u zadnjih pet godina imala 152 potpuno uspješne reanimacije.

- Taj rezultat je proizvod dvije stvari: vrhunske opreme koju posjeduju vozila hitne medicinske pomoći KS i adekvatna edukacija u našem edukativnom centru. To je ta kombinacija, spoj koji, očigledno, daje rezultat. Mi planiramo i da brendiramo unutrašnjost našeg vozila, jer je bukvalno svaki detalj rezultat našeg dugogodišnjeg rada i iskustva. Raspored svih pretinaca, priključaka, sve to je autentično i možemo se pohvaliti da i mnoge druge hitne pomoći, kada je u pitanju adaptacija vozila, rade po uzoru na naša vozila - naglasio je Zelihić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.