Prema riječima dr. Andree Jurić, epidemiologinje, radi se o vrlo opasnoj stvari jer se, kako dalje navodi, "laiku daje za pravo da sam procjenjuje svoje zdravstveno stanje".

Dr. Andrea Jurić

- Kao ljekar specijalista, iza kojeg su godine obrazovanja i usavršavanja, ne usuđujem se davati bilo kakve preporuke ljudima kako da sami, na osnovu simptoma koje imaju, razluče jesu li prehlađeni ili zaraženi virusom sezonske gripe ili SARS-CoV-2!? Ono što mogu reći jeste, da ukoliko osoba počne kašljati, gubiti čula njuha i okusa, proljev ili osjeti neki drugi nespecifični problem, prva stvar koju treba uraditi je – pozvati porodičnog ljekara za savjet koji je dužan da osobu dalje trijažira. Ako je potreban pregled, ljekar će kazati u koje vrijeme će osoba doći u ambulantu kako bi se izbjegle gužve, pošto je počela i vakcinacija protiv gripe – naglasila je Jurić.

Vršiteljica dužnosti direktorice Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona istakla je zabrinjavajući trend među stanovništvom u našoj zemlji, a to je da ljudi sami sebi, na osnovu Googlea i tzv. "portala specijaliziranih za zdravlje" propisuju kortikosteroide i antiobiotike.

- To nisu bezazleni lijekovi jer se mnogi od njih međusobno ne podnose. Oni, pogotovo stariji ljudi, koji uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi, kao što je Heparin, trebaju znati da se on ne smije uzimati sa veoma velikom grupom drugih medikamenata. Zabrinjavajući je ogroman broj osoba koje se same liječe kod kuće, a pomoć od ljekara traže tek kada su na izmaku snaga, odnosno kada bolest uđe u ozbiljnu fazu, kada osoba počne gubiti zrak. Poručila bih svima da je to pogrešno i da sa takvim ponašanjem odmah prekinu - napomenula je Jurić.

Ono što osoba sama, bez preporuke ljekara, može raditi je jačati imunitet.

- Za jačanje imuniteta treba uzimati naučno provjerene preparate, a to su u zimskim mjesecima organski med, topli čajevi, adekvatna prehrana bogata svježim povrćem i voće, riba, pileća ili teleća supa, vitamini, ali iz prirodnih izvora. Ponavljam, prirodnih izvora jer nije vitamin C, kojeg kupite u apoteci, ekvivalent vitaminu C kojeg dobijete iz cijeđenog limuna. To su stvari koje su izrazito važne i kojih svi trebamo biti svjesni. Dakle, jačati imunitet prirodnim resursima, a kada se pojavi bilo kakva simptomatologija, potražiti savjet porodičnog ljekara. Osoba ne mora imati COVID-19, ali može biti zaražena virusom sezonske gripe, koji isto tako može komplicirati bolest i izazvati upalu pluća ili srednjeg uha – kazala je Jurić.