Po uzoru na evropske standarde, Druga gimnazija u Sarajevu prva od javnih ustanova u našoj zemlji uvodi ID kartice (ID Card) za svoje učenike, ali i uposlenike.

Radi se o identifikacionoj kartici sa logom škole, fotografijom, čipom u kojem se nalazi baza podataka o učeniku, te bar kod čitačem.

Prema riječima Seida Alibegovića, direktora Druge gimnazije u Sarajevu, ID kartica donijet će brojne pogodnosti učenicima i popraviti ambijent u školi.

Seid Alibegović

- To je projekat o kojem razmišljamo duže vrijeme. Vodili smo se iskustvima poznatih evropskih i svjetskih obrazovnih ustanova, koje su za svoje učenike i studente odavno uvele ovakve kartice. Primjera radi, u svijetu Unija studenata za svoje članove, putem ID kartice, omogućila je popust za prijevoz, ulaz u kulturne ustanove, a ostvarene su i mnoge druge prednosti - kaže Alibegović i dodaje da kartica posjeduje mogućnost da bude plativa ukoliko se ostvari saradnja sa nekom bankom.

Na pitanje, šta učenici Druge gimnazije u Sarajevu dobijaju uvođenjem ID kartice, Alibegović odgovara kako su prednosti višestruke, kako u samoj školi, tako i van ove obrazovne ustanove.

- ID kartica, prije svega, učenicima će olakšati korištenje knjiga iz školske biblioteke, ali i iz drugih biblioteke sa kojima potpišemo memorandum o razumijevanju. Učenici će uz pomoć kartice koristiti usluge školske kantine. Dakle, roditelj će moći određenom sumom novca napuniti karticu, a onda će učenik uz pomoć nje plaćati hranu i napitke koje uzima u kantini. Osim toga, kopir-aparat u školi sa ovom karticom postat će samouslužan. Kartica daje mogućnost popusta učenicima sa ID karticom prilikom posjete muzejima, te drugim kulturnim ustanovama u gradu, vožnje trebevićkom žičarom... Dalje, kartica će omogućiti da učenik bude prepoznat u GRAS-u, i da više ne mora donositi potvrdu iz škole da je redovan učenik, kako bi dobio pravo na đačku iskaznicu – objašnjava Alibegović.

Čim učenici dobiju kartice, menadžment Druge gimnazije, ističe Alibegović, krenut će u pregovore sa spomenutim institucijama i preduzećima kako bi omogućili sve nabrojano.

- Svaki učenik sa ID karticom ulazi u bazu podataka našeg Alumnija kojeg smo formirali prije dvije godine, i u kojem se nalaze svi bivši učenici Druge gimnazije. Postavljanjem čitača uz pomoć ID kartice u školi ćemo voditi i evidenciju o prisustvu učenika na nastavi, te upisu na razne sekcije, jer baza podataka zaista je veliko čudo. Jednom kada završe školovanje, ID kartica ostat će im kao uspomena i podsjetnik na Drugu gimnaziju - dodao je Alibegović.