open-navfaktor-logo
search
Robne rezerve KS
"Državna tajna" direktorice Pekić: SDP-ovka je nabavljala robu od SDP-ovaca, ali čini se i od članice Naše stranke
Bilsena Šahman, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, na sjednici ovog zakonodavnog tijela oko dva sata ujutro rekla je potpunu istinu u vezi s nabavkama koje je vršila Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo. 
08.05.2020. u 14:14
get url
text

Šahman je govoreći o slučaju firme Panta Rei, koja je u vlasništvu njenog sina Bariša Bejtovića, između ostalog, iznijela i nekoliko informacija o javnim nabavkama nekih drugih institucija, tačnije nabavkama koje su vršili SDP-ovi kadrovi. 

Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevu na čijem je čelu Jelena Pekić, članica Glavnog odbora SDP-a, nabavila je maske od firme Kismet u vlasništvu SDP-ovog zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona Alena Karića. Tu informaciju koju je Šahman iznijela na skupštinskoj sjednici Faktor je provjeravao prije mjesec. I ona je potpuno tačna. 

Sve je tajna

Direktorica Pekić takvo što Faktoru nije htjela potvrditi, pravdajući se da je čak i naziv firme od koje se nabavlja roba za potrebe robnih rezervi "državna tajna". Međutim, Faktoru je to potvrdio njen stranački kolega od kojeg je kupila maske Alen Karić. 

Osmog aprila, direktorica Direkcije za robne rezerve KS Faktoru je na pitanje o maskama, ali i još nekoliko moguće spornih nabavki o kojima imamo informacije, odgovorila da je to "državna tajna". 

- Podaci o poslovanju Direkcije podpadaju pod institut državne tajne prema članovima 6. i 27. Zakona o robnim rezervama Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj. 13/99). Svako iznošenje informacija u javnost snosi krivičnu odgovornost, te Vam nismo u mogućnosti odgovoriti na postavljena pitanja. Direkcija kao samostalna kantonalna upravna organizacija o svim aktivnostima redovno informiše Vladu Kantona Sarajevo - navela nam je Pekić. 

 

Naime, radi se o nabavci više hiljada komada maski koje su kupljene krajem marta 2020. godine. Dvije su moguće problematične stvari u vezi s tom nabavkom: Karić i Pekić su stranačke kolege. I Direkcija je, prema Faktorovim informacijama, imala povoljniju ponudu. 

Direkcija je tražila ponude od ukupno tri firme. Tekstilna konfekcija Kana NN iz Sarajeva ponudila je cijenu od 1,28 KM + PDV, dok je firma Kismet ponudila cijenu od 2,34 KM sa PDV-om i dobila posao. Razlika u cijeni je više hiljada maraka. Zbog čega se Pekić odlučila kupiti skuplje maske državnim novcem i to od svoga stranačkog kolege, nije jasno. Jedini detalj koji je nama poznat je taj da je Kana NN nakon prvobitne ponude ponovo, dan kasnije, javila se Direkciji s informacijom da isporuku maski može izvršiti i prije roka koji su prethodno naveli, ali da im je saopćeno kako je dobavljač već odabran.

Vlasnik Kismeta Alen Karić ustvrdio nam je da izbor njegove firme nema nikakve veze s tim što su i on i Pekić iz SDP-a. 

- Mi smo firma koja izvozi skijašku opremu, radimo Armani odijela... Mi sarađujemo i sa Faktorom. I vi ste od nas kupili maske. I Al Jazeera je od nas kupila maske - objašnjava Karić sugerirajući da smo i sami imali priliku ocijeniti da li su kvalitetne, a potom objašnjava zašto je, prema njegovom mišljenju, odabrana njegova firma: 

- U drugoj sedmici marta je zapelo sve sa Italijom, sa Armanijem i mi smo morali nešto raditi. Mi imamo 180 radnika. Da ne bismo otpustili ljude, počeli smo raditi sa maskama. Odredili smo cijenu, a ona je dvije KM plus PDV. Nama se javilo više od stotinu kupaca, raznih ustanova, apoteka, privatnika. Između ostalog, javila nam se pod oznakom "državna tajna" i Direkcija. Mi smo se javili na taj posao. U to vrijeme mi smo jedini masku prali na 95 stepeni i sušili na 220. To je u to vrijeme bila jedina maska koju ste mogli odmah koristiti. Svi drugi su imali preporuku da se ona mora prvo oprati. Zato smo svim kupcima objasnili zašto je ta cijena. Ono što vam mogu dokumentovati je da je cijena za sve kupce bila ista. Istu tu masku izvozimo u Italiju i Austriju - objašnjava Karić. 

Prvi put s maskom na tenderu

Kaže kako se nikada do tada nisu javljali na tendere niti poslovali sa institucijama na bilo koji način jer "ne želi svoj život izlagati ruglu ili ne daj Bože da neko posumnja u korupciju". 

-  To da smo dobili posao zbog moga članstva u SDP-u su teške insinuacije, volio bih da od toga ne pravimo priču. Ne omalovažavam rad drugih koji proizvode maske, ali tvrdim da je naš proizvod vrhunski. Nismo se 10 godina prijavljivali na tendere, radimo za Armani, neću da me vezuju ni za kakav peksinluk. Posao s maskama od nekih 10, 20, 30 ili 50 hiljada maraka za nas je stvarno beznačajan. Nismo otpustili niti jednog radnika. Nismo učestvovali u prljavim radnjama. Mi smo te maske mogli prodati bilo kome jer je ogromna potražnja bila. Zašto je Direkcija na kraju odabrala nas, stvarno nemam žive veze - kazao nam je Karić 9. aprila te potvrdio da im se Direkcija javila 25. marta. 

Faktor je početkom marta Direkciji za robne rezerve KS postavio pitanja i u vezi s drugim nabavkama. Između ostalog, prema našim informacijama, Direkcija je krajem prošle godine nabavila mazut i lož ulje u vrijednosti od oko 200.000 KM. Roba je, navodno, nabavljena od firme koja je u vlasništvu članice Naše stranke. Zatim, nabavljene su vreće za spavanje u vrijednosti od oko 50.000 KM, također krajem prošle godine. Firma koja je isporučila ovu robu je, navodno, u vlasništvu članice SDP-a. Obje vlasnice firmi su visokopozicionirane u svojim strankama. 

Odgovor Direkcije na pitanje da li su ove informacije tačne, zašto su odabrane baš te firme, da li je roba uopće nabavljena i koji je postupak proveden prilikom nabavke, bio je - to je "državna tajna". 

Faktor se obratio i Uredu za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, gdje smo tražili potvrdu ovih informacija. Međutim, do danas nismo dobili nikakav odgovor. Zbog nedostatka zvanične potvrde, ovom prilikom ne objavljujemo nazive firmi i imena vlasnica, ali od Ureda za borbu protiv korupcije i direktora Erduana Kafedžića i dalje očekujemo da nam dostavi provjerene i pouzdane informacije. Posljednji njegov odgovor je bio da Ured ne stiže tako brzo sve provjeriti jer rade analizu za 240 institucija i provjeravaju ogromnu količinu dokumentacije. Iz Ureda nam je potvrđeno i to da su i oni zaprimili identične informacije sa kojima raspolaže i Faktor te da se navodi o eventualnim zloupotrebama provjeravaju. 

Ko "hoda po crti koja prelazi zakon"

Kada je Bilsena Šahman na sjednici Skupštine KS spomenula nabavke Direkcije za robne rezerve KS, reagirao je SDP-ov Igor Stojanović. 

- Želim da Vas upozorim da ove informacije koje ste iznijeli predstavljaju "državnu tajnu" i očigledno, ako je ovo istina što ste rekili, onda je ovdje neko prekršio zakon jer vam je dao podatke koju su pod velom "državne tajne" i ugrozio je Kanton Sarajevo jer Vi ste ovdje javno to rekli u eter. Ne znam ko je to uradio i ko na to ima pravo. U svakom slučaju mislim da se igrate sa..., da hodate po crti koja prelazi zakon. S obzirom na to da je SBB-ov premijer, a vi ste zastupnica i da sada imate neke, doduše, još neprovjerene informacije. Ako to se pojavi kao istina, onda će se sigurno morati otkriti ko to zloupotrebljava u ovom trenutku državne informacije od posebne tajne. Mislim da se tome mora stati ukraj i da moramo znati ko su odgovorni za takvu vrstu podataka - rekao je Stojanović. 

SDP-ov zastupnik niti u jednom momentu nije bio zabrinut za to da li je zaista postojala zloupotreba javnih nabavki, nego je iskazao zabrinutost što je to "procurilo" u javnost?!

Faktor je još prije mjesec tražio tumačenje da li je otkrivanje i samog naziva firme od koje je nešto nabavljeno kršenje takozvane "državne tajne". Odgovori koje smo dobili ukratko glase - nije. 

Kafedžić nam je u telefonskom razgovoru kazao kako on smatra da sam naziv firme ne može biti tajna, a potom nam je e-mailom poslao tumačenje. S tim u vezi je zanimljiva činjenica i da u KS nikada nisu usklađeni propisi po ovom pitanju sa propisima na državnom nivou. Zakon o robnim rezervama Kantona Sarajevo nije usklađen sa odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH koji je donesen 2005. godine, a Direkcija za robne rezerve se i dalje poziva na Zakon iz 1999. godine. 

Odgovor Erduana Kafedžića u vezi s pitanjem "državne tajne"

Kantonalna inspekcija u Sarajevu (KUIP) također je provjeravala informacije o navodnom otuđenju nafte koja je u vlasništvu Direkcije, pa su naišli na "državnu tajnu". Kod KUIP-a smo sredinom aprila provjeravali da li je tačno da je otuđena nafta i kakvo su oni tumačenje dobili od Ministarstva sigurnosti BiH u vezi s tajnošću podataka. 

- Kako je u članu 64. Zakona o zaštiti tajnih podataka propisano da je pravo pristupa tajnim podacima dozvoljeno samo licima koja su dobila dozvolu za obavljanje dužnosti ili radnih zadataka od lica nadležnih za izdavanje dozvola, pismeno smo se obratili Ministarstvu sigurnosti BiH radi dobijanja uputa i smjernica za dalje postupanje. Međutim, aktom Ministarstva obaviješteni smo da nam nisu u mogućnosti dati uputstvo o postupanju sa predmetnim aktom, s obzirom na to da Zakon o robnim rezervama Kantona Sarajevo nije usklađen sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH, te da sadržaj akta "formalno ne predstavlja tajni podatak u smislu Zakona o zaštiti tajnih podataka" - navedeno nam je u odgovoru Kantonalne inspekcije, koji u cijelosti možete vidjeti ispod. 

 

 

Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi, Faktoru je ranije pojasnio šta smatra da jeste, a šta nije "državna tajna" kada su robne rezerve u pitanju. 

- Pod to ne potpada ime firme od koje se nabavlja, ali radi se o javnim nabavkama, količinama, smještaju i zaključenim ugovorima, a ugovori su državna tajna. Po meni ime firme ne bi trebalo biti tajna jer mi u svojim izvještajima vladama moramo reći kako i na koji način je provedena procedura nabavke. Ako je neka roba predmet čuvanja, onda bi se to moglo podvesti pod državnu tajnu, ali to u revizijama, inspekcijama, u svemu podliježe kontrolama na poseban način. Ljudi koji to rade potpisuju izjavu o državnoj tajni. Sve nabavke vlada odobrava - pojašnjava Bavrka. 

U konkretnim slučajevima veoma je važno da javnost zna nazive firmi od kojih je roba nabavljena, kao i ko su vlasnici tih firmi te njihovu stranačku pripadnost, a imajući u vidu da postoje, za sada još zvanično nepotvrđene informacije, da je Pekić osim od firme Kismet robu nabavljala i od firmi u vlasništvu drugih SDP-ovaca, ali i članova Naše stranke. Naročito je to bitno, ako se ispostavi tačnim, iz razloga što su u vrijeme tih nabavki (decembar 2019.) vlast u KS predvodili upravo SDP i Naša stranka, koji su i partneri u BH bloku. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.