open-navfaktor-logo
search
Zajedničko saopćenje
Džaferović i Komšić: Opravdana odluka o odgađanju vojne vježbe na Manjači
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović oglasili su se putem zajedničkog saopćenja za javnost u kojem ističu da je odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije opravdana.
05.10.2021. u 15:16
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik traži Podžićevu smjenu zbog "otkazivanja" vježbe na Manjači, on odgovara: Vježba je samo odgođena

- Odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije razumna je i opravdana, ako se ima u vidu trenutna pogoršana epidemiološka situacija. Kao što je potcrtano iz Ministarstva odbrane, predviđena vojna vježba je samo prolongirana i bit će realizirana u skladu s odlukom Predsjedništva, kada se za to steknu potrebni uvjeti - navodi se u saopćenju.

S tim u vezi, kako dodaju, zahtjevi za smjenom ministra odbrane su neutemeljeni i neopravdani, te predstavljaju neodgovoran izraz politizacije ovog pitanja.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je jučer da ministar odbrane BiH Sifet Podžić nije imao pravo da otkaže vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banje Luke, jer to može da učini samo Predsjedništvo BiH, te najavio da će protiv njega biti podnesena krivična prijava.

Član Predsjedništva BiH je zaključio da je to atak na interese Republike Srpske.

VEZANI TEKST - Prijeti ovlastima predsjedavajućeg: Tegeltija traži od Podžića da stavi van snage odluku o odgađanju vježbe

- To samo govori da smo u pravu kada smo tvrdili da treba povući našu saglasnost sa reforme Oružanih snaga i da u tom pogledu vratimo nadležnost Republici Srpskoj i da RS može samostalno da odlučuje o tome jer je tako i predviđeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom - dodao je Milorad Dodik.

Nakon reakcije Milorada Dodika koji tvrdi da ministar odbrane BiH nije imao pravo da "otkaže" vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke, ministar Podžić demnatirao je takve navode:

- Nakon netačnih informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima želim ponoviti da vježba nije otkazana nego je odgođena isključivo zbog pogoršane epidemiološke situacije kako u BiH, tako i u Srbiji. Mali broj naših vojnika je imuniziran i jednostavno ne želim preuzeti rizik da se zaraze. Čim se epidemiloška situacija popravi vježbu ćemo normalno održati - kazao je Podžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.